Seismo, aplicația românească care ți-ar putea salva viața în caz de cutremur
În cadrul evenimentului Innovation Labs 2015 am descoperit aplicația Seismo, creată de doi tineri români. Aceasta ar putea fi foarte utilă în cazul unui cutremur major.
România este zguduită constant de cutremure – unele mai serioase decât altele – dar ce s-ar întâmpla în cazul unui cutremur masiv, ca cel din 1977?
Această problemă și-a pus-o Andrei Dorian Duma, student la Universitatea Politehnică din București. Împreună cu colegul său, Dragoș Corlătescu, a gândit aplicația Seismo.
Seismo, spune el, ar putea să-ți salveze viața în cazul unui cutremur și funcționează după un principiu simplu. Ea se bazează pe faptul că seisemele iau naștere în zona Vrancea, iar până ajung să fie resimțite și în restul țării, există o întârziere de câteva zeci de secunde.
Aplicația Seismo îi avertizează pe utilizatori în momentul în care a fost produs cutremurul. În acest fel, nu mai există senzația de panică creată de ”zguduială”, iar persoanele se pot adăposti și pot fi pregătiți pentru seism.
”Din cauza faptului că unda seismică ajunge în orașe precum Iași, București, Constanța, cu o întârziere de 40 de secunde, noi putem trimite, electronic, foarte repede alarma, așa că putem să oferim între 15 și 25 de secunde, în funcție de locul în care se află utilizatorii. Astfel, ei vor putea să prevadă evenimentul, să se aștepte la el și să se pună la adăpost”, a declarat Andrei Dorian Duma, pentru Playtech.
Deocamdată, aplicația este încă în stadiul de proiect, dar tinerii au planuri să colaboreze cu Institutul Național de Fizică a Pământului, pentru a fi siguri de datele pe care le transmite aplicația. Până atunci, ei pot instala seismografe în zonele cu cea mai mare probabilitate de a fi epicentrul cutremurelor. ”Cei de la Institut ne pot oferi un grad de precizie mai mare pentru că au echipamente specializate. Am discutat deja cu unul dintre directorii de la IFP și s-a declarat interesat, dar vrea să vadă ce oferim”, a mai declarat el.
În primă fază, notificările vor fi trimise în format ”push”, pentru smartphone-uri, dar este un plan ca și persoanele care nu au telefoane inteligente să poată fi avertizați prin SMS.
”Cred că marele pericol în caz de cutremur este panica: faptul că nu te aștepți, faptul că dormi, faptul că mai durează 20 de secunde până te dezmeticești. Noi vrem să trezim oamenii din somn, să știe că vine cutremurul, să se ducă la un toc de ușă și să aștepte liniștiți. Plănuim să integrăm și o componentă educațională: să învățăm oamenii cum să reacționeze în caz de cutremur”, a mai spus tânărul.
Aplicația va fi disponibilă pentru Android și iOS, cel mai probabil contra cost, sau în schimbul unui abonament lunar. Utilizatorii vor putea decide singuri intesitatea la care vor dori să fie avertizați că se produce un cutremur.