Să fie lumină! Cum se transformă becurile și ce importanță au în viitorul ultraconectat
Avem termostate inteligente, televizoare smart și mașini de spălat conectate. Cu puțin efort financiar, întreaga casă poate fi la dispoziția degetelor tale, iar prin câteva swipe-uri de pe smartphone controlezi tot. După care, te așezi comod în fotoliul tău preferat și te ridici, pentru că ai uitat să închizi lumina. Ei bine, în această lume ultraconectată, și becurile sunt inteligente și asta contează mai mult decât ți-ai putea imagina.
„Industria iluminatului trece prin cea mai mare revoluție de la inventarea becului electric incoace”, spune Olivia Qiu, Head of Innovation, Philips Lighting. Cu toate că pare o exagerare, vorbele directoarei Philips nu sunt deloc departe de adevăr. Cu toate că becurile s-au transformat pe parcursul istoriei, ele nu s-au schimbat în adevăratul sens al cuvântului. Fie ele neoane, LED-uri, becuri clasice sau cu halogen, utilitatea lor a rămas aceeași. Până în prezent.
Iluminatul de acasă și confortul
Care este primul lucru pe care îl faci când ajungi acasă, obosit după o zi de muncă? Bâjbâi în întuneric, atingi pereții și cauți întrerupătorul, ca să te poți descălța. Nu și dacă ai optat pentru o soluție de genul celei Hue de la Philips. În cadrul unei demonstrații, oficialii companii au arătat cum se transformă apartamentul și viața de zi cu zi prin intermediul becurilor inteligente.
Lumina ne influențează starea de spirit. Ne ajută să ne trezim sau să adormim, ne calmează sau ne energizează și cei de la Philips cred că e cazul să îi dăm mai multă atenție. Un cuplu tânăr se trezește, cu zâmbetul pe buze, pentru că, în locul alarmelor stresante, becurile inteligente din veiozele de pe noptiere își cresc treptat intensitatea, pentru a simula răsăritul soarelui. Organismul reacționează natural, lucru care duce la o trezire plăcută. După asta, întregul apartament trece pe un program de energizare, care îi pregătește pe cei doi pentru serviciu.
Becurile se sting singure, pentru că sistemul Hue a detectat că proprietarii au plecat. După acea zi grea de muncă, când cei doi ajung acasă, nu mai bâjbâie după întrerupătoare, pentru că lumina este aprinsă. Același sistem de proximitate se asigură proprietarii intră în casă și uită de griji. Cuplul se relaxează cu filme și jocuri, pe televizorul cu sistem Ambilight care funcționează în tandem cu becurile Hue și toată casa este învăluită de atmosfera de pe ecran.
Apropo de griji, iluminatul inteligent se poate conecta și la un termostat Nest pentru a te avertiza, prin culori speciale dacă ești în pericol. De asemenea, dacă ești plecat de acasă, poți seta sistemul să intre în modul concediu. Asta înseamnă că luminile din casă se vor aprinde periodic, pentru a simula prezența ta acolo, ca hoții să nu fie tentați să intre. Iar dacă un hoț intră, un sistem de alarmă conectat va declanșa și becurile, pentru a-l îndepărta înainte să apuce să bage ceva în traistă.
Iluminatul în birouri și productivitatea
În cadrul evenimentului, compania olandeză a anunțat și un parteneriat cu gigantul Cisco care promite să aducă iluminatul inteligent și în clădirile de birouri. Pentru a arăta exact cum ar funcționa becurile inteligente la serviciu, reprezentanții au mai pus la cale o demonstrație.
Pe lângă becuri, sistemul ce urmează să fie implementat în clădirile corporatiste din lume mai conține senzori speciali, capabili să detecteze dacă o zonă este sau nu ocupată de angajați în orice moment. Astfel, datele adunate pot oferi informații privind nevoile de iluminare ale unei anumite zone dintr-o clădire, lucru care poate duce la reducerea consumului de electricitate.
Iluminatul este responsabil pentru 40% din consumul energetic al unei clădiri. Cei de la Philips susțin că se pot reduce până la 80% din costurile aferente consumului datorat iluminatului prin folosirea unor becuri LED conectate și a unei rețele Cisco. Sistemul este unul inedit și ieftin de implementat, deoarece funcționează prin cabluri de rețea care transmit curentul de la routere către becuri.
Mai mult, fiecare dintre angajați poate controla lumina din mediul său prin aplicații speciale pentru smartphone-uri lucru care poate garanta un confort sporit și o productivitate mai mare.
Bill Bien, Head of Strategy and Marketing în cadrul Philips Lighting a declarat că ”alianța noastră a unit două dintre cele mai mari și mai de încredere companii din industriile iluminatului și conectivității pentru a aduce la viață Internetul Tuturor Lucrurilor în birourile și clădirile comerciale din întreaga lume. Clienții vor primi cea mai bună experiență de iluminat eficient din punct de vedere energetic și vor putea folosi informațiile obținute prin sistemul conectat pentru a economisi energie, pentru a reduce costuri, pentru a crește productivitatea și pentru a-și optimiza mediul de lucr”.
Datele strânse de senzori pot fi accesate de administratorul de sistem care poate urmări și activitatea din clădire în timp real. Printr-un sistem de tip Software as a Service, Philips și Cisco oferă acces și la analize detaliate.
Iluminatul ca formă de artă
Lumina și arta au mers mereu mână în mână, iar Philips duce asta la următorul nivel. Sistemul Luminous Patterns, prezentat în Eindhoven, presupunea folosirea unor panouri cu LED-uri implementate în pereți sau în diverse instalații. Beculețele LED pot fi programate, pentru a le permite arhitecților sau designerilor să creeze efecte vizuale cu impact puternic, folosind si diverse texturi și materiale.
Panourile decorative Philips Luminous Patterns consumă puțin curent și s-ar putea să le vedeți prin baruri, restaurante, magazine sau hoteluri.
Prețurile variază mult, în funcție de mărime, numărul de LED-uri sau de finisaje. Totuși, un panou de dimensiuni de 3 metri pe 2 metri ar ajunge să coste în jur de 15.000 de euro, deci prețul ar putea fi o problemă.
Totuși, imaginați-vă sala de așteptare a unei clinici private. O mamă citește o revistă în timp ce copilul urmărește fascinat luminitele care dau viață unui model geometric. Sau o cafea sorbită lângă un perete care emană lumină ca cea de la lumânare, dând naștere unei ambianței interesante.
Iluminatul și viitorul ultraconectat
”Până în 2014, panourile electroluminiscente vor fi comune. Tavanele și pereții vor lumina blând, într-o varietate de culori care vor putea fi schimbate prin apăsarea unui buton”. Aceste cuvinte îi aparțin lui Isaac Asimov și au fost scrise în 1964. Asimov a prezis cu precizie evoluția becurilor, dar nici el nu și-ar fi imaginat modul în care lumina va fi conectată la Internetul Tuturor Lucrurilor.
În viitorul ultraconectat imaginat de Philips, lumina este mult mai mult decât absența întunericului. Este un mijloc de relaxare, de distracție, de a crește productivitatea și de a ne îmbunătăți siguranța și sănătatea.