ASUS ZenPad S 8.0 aduce funcționalități premium la un preț decent [REVIEW]
Cei de la ASUS se numără printre cei mai importanți producători de tablete la nivel global. Cu toate că nu au mai adus atât de multe modele pe piață ca în anii precedenți, asta nu înseamnă că gigantul taiwanez s-a culcat pe o ureche. ASUS ZenPad S 8.0 este vârful de gamă de anul acesta, iar noi l-am testat câteva zile.
Anul acesta, ASUS a reușit să iasă în evidență pe piața smartphone-urilor mulțumită gamei Zenfone. Filosofia câștigătoare în cazul acelor dispozitive este un mix între preț decent și dotări excelente. Cei de la ASUS o numesc ”affordable luxury”, sau ”lux accesibil”.
Se pare că aceeași filosofie a fost aplicată și în cazul tabletelor de anul acesta, gama ZenPad cuprinzând numeroase modele cu prețuri și specificații diverse, dar cu aspect și feeling premium.
ZenPad S 8.0 este, după cum vă spuneam mai sus, vârful de lance în ceea ce privește tabletele ASUS de anul acesta, și are niște specificații foarte interesante.
Specificații ASUS ZenPad S 8.0
Tableta ZenPad S 8.0 vine cu dotări similare smartphone-uluI Zenfone 2. Mai exact, este prima tabletă cu 4GB memorie RAM și folosește un procesor Intel Atom pe 64 de biți și frecvență de 2,3Ghz. Spațiul de stocare este de 64GB (dar există și versiuni cu 16 și 32GB, dar cu numai 2GB RAM).
ASUS ZenPad S 8.0 costă 1.450 lei și o găsiți AICI.
Display-ul de 8 inch, înconjurat de margini subțiri, are o rezoluție 2048×1536 și are un raport de aspect de 4:3. Difuzoarele stereo sunt poziționate frontal, în partea de sus a ecranului, iar tableta este dotată și cu două camere, una de 5 și una de 8MP care sunt decente în cazul în care vrei să fotografiezi ceva, dar nu ai telefonul la îndemână.
La partea de conectivitate este interesant portul USB 3.1 Type-C, care nu a mai apărut pe nicio tabletă de până acum.
Fotografii realizate cu Samsung NX Camera
Puncte pro ASUS ZenPad S 8.0
Performanța este principalul atu al acestei tablete. Combinația de procesor Intel tactat la o frecvență mare și 4GB memorie RAM este una câștigătoare, după cum am văzut și pe ASUS Zenfone 2. Hardware-ul puternic face față oricărui joc, aplicațiilor multimedia și browsingului, iar experiența de folosire a fost una plăcută pe toată perioada testării. Mai multe de zis în această privință nu ar mai fi. Tableta merge pur și simplu exact cum ar trebui și asta este foarte bine.
Designul este încă un lucru atrăgător la ASUS ZenPad S 8.0. Pentru a-i da un aspect cât mai premium dar, în același timp, pentru a-i păstra prețul la un nivel oarecum accesiibil, taiwanezii s-au folosit de plastic și din piele sintetică. Cu toate că pare să fie din aluminiu, carcasa de pe spate (înconjurată de un inel metalic) este făcută dintr-un plastic lucrat în așa fel încât să creeze impresia de metal. Asta este un lucru bun, deoarece plasticul absoarbe mai bine șocurile și nu cântărește atât de mult. Apropo de asta, tableta este foarte subțire și ușoară, având o greutate de 298 de grame și o grosime de numai 6,6 mm. Este o absolută plăcere să ții acest dispozitiv în mână, mai ales când apuci și de fâșia de piele sintetică de la bază, care contrastează plăcut. Este genul de dispozitiv pe care îți vine să-l scoți din geantă în public nu de nevoie, ci de plăcere, pentru a simți cum îl admiră toată lumea.
Autonomia bate undeva spre opt ore, ceea ce este mai mult decât decent pentru o tabletă atât de subțire cu un procesor atât de puternic. Spre deosebire de telefoane, care stau în permanență conectate la Internet, pe care le folosim tot timpul pentru a socializa și pentru a apela și pe care le ”stresăm” constant cu zeci de aplicații deschise în fundal, tableta e un gadget pe care pui mâna atunci când vrei să te joci, când vrei să citești ceva sau când vrei să te uiți la un film. Pe scurt, nu vei folosi, cel mai probabil, o tabletă timp de opt ore în șir, însemnând că nu e un gadget pe care să îl folosești zilnic.
Puncte contra ASUS ZenPad S 8.0
Display-ul ar fi trebuit să fie mai luminos. Rezoluția este perfectă pentru un display de 8.0 inch, culorile sunt ușor suprasaturate și contrastul este puternic, însemnând că filmele și jocurile se vor vedea foarte bine, dar luminozitatea nu face față folosirii în spații deschise și nici în spațiile închise foarte luminate. Ecranul reflectă orice rază, iar luminozitatea nu este suficient de mare încât să îți ofere o experiență plăcută în orice mediu.
Bloatware-ul a fost mereu și va fi în continuare una dintre problemele enorme când vorbim despre produsele ASUS (tablete sau smartphone-uri). Interfața Zen UI arată bine, cu toate că prefer Android-ul ”vanilla”, dar aplicațiile preinstalate – incredibil de multe – pe lângă faptul că sunt inutile, mai sunt și stresante. Există o aplicație care se oferă întruna să îți închidă celelalte aplicații din fundal și chiar și una de oglindă care… te lasă să te uiți la tine prin camera de selfie exact ca printr-o oglindă. Noroc că hardware-ul este foarte bun, iar performanțele tabletei nu sunt afectate, dar probabil ar merge mai bine cu o versiune stoc de Android.
Conluzie ASUS ZenPad S 8.0
Este greu să găsești tablete la prețuri bune care să îți ofere și performanțe de top și design de invidiat. ZenPad S 8.0 face exact acest lucru și este, dintre toate tabletele de opt inch lansate anul acesta, cel mai bun competitor pentru iPad mini. Atuuri are suficiente – unele foarte importante ținând de greutate și grosime, pentru că nu vrei încă ceva care să atârne greu la ghiozdan, iar un altul ținând de preț. În plus, dacă vreți un gadget ”future proof”, trebuie să țineți cont de portul USB Type C care va fi standard într-un an sau doi, dar și de cei 4GB memorie RAM, care vor face față oricărei aplicații care ar putea fi lansată în perioada următoare.