19 aug. 2015 | 07:02

Procesoarele Skylake sunt mai rapide chiar și atunci când consumă mai puțin

ACTUALITATE
Procesoarele Skylake sunt mai rapide chiar și atunci când consumă mai puțin

Cu toate că la ediția de anul acesta a evenimentului Intel Developer Forum, gigantul din Santa Clara s-a concentrat pe Internetul Tuturor Lucrurilor, pe dispozitive purtabile și pe tehnologiile care țin de realitate augmentată, asta nu înseamnă detaliile legate de generația de procesoare Skylake au lipsit.

Primele procesoare din gama Skylake au fost prezentate în cadrul Gamescom 2015, unde Intel a arătat două modele de desktop pregătite pentru amatorii (sau profesioniștii de overclocking).

La IDF 2015, cu toate că nu au fost arătate încă alte modele, Intel a at ceva mai multe detalii despre tehnologiile implementate în această gamă. Pentru început, merită menționat că upgrade-ul față de generația anterioară, adică Broadwell, nu este atât de mare. Totuși, nu înseamnă că îmbunătățiri nu există.

În primul rând, microprocesoarele din gama Skylake sunt mai eficiente din punct de vedere al consumului de curent electric. Reprezentanții Intel nu au fost foarte expliciți din acest punct de vedere, așa că nu știm exact cât de mult ar ține bateria unui laptop cu Skylake față de cea a unuia cu Broadwell. Ce știm, însă, cu siguranță este faptul că noile procesoare vor fi mai rapide chiar și atunci când vor consuma mai puțin curent.

Puterea mai bine folosită de Windows

Dacă în cazul laptopurilor cu Haswell și Broadwell, diferențele dintre modurile Power Saver și High Performance erau mai mult decât evidente, în cazul celor cu procesoare Skylake, mulțumită Windows 10 și a modului Speed Shift, utilizatorii s-ar putea bucura și de o performanță decentă, cât și de o autonomie suficientă. Totul se rezumă la modul în care sistemul de operare Microsoft va putea controla încotro se duce puterea de procesare a cipului Intel. Pe scurt, PC-ul va ști când să pluseze și când să o lase moale, astfel încât să nu afecteze nici eficiența energetică, nici eficiența procesării.

În al doilea rând, noile procesoare Skylake sunt și mai rapide, atât din punct de vedere al GPU-ului, cât și al CPU-ului. Vorbim despre faptul că noile plăci integrate sunt capabile să susțină gaming pe patru monitoare 4k la 60fps pe secunde. Demo-ul a fost făcut pe jocul World of Tanks și nu se știe versiunea de procesor Skylake care a fost folosită, dar reprezentanții Intel au spus că și o tabletă Microsoft Surface cu Skylake poate face acest lucru. Vorbim, deci, chiar și despre unele modele de procesoare cu voltaj redus capabile să facă acest lucru.

În al treilea rând, s-ar părea că gama Skylake va fi una de care gamerii vor fi mulțumiți. Nu de alta, dar procesoarele par fi făcute pentru a fi overclockate, adică duse mult mai departe de frecvența de funcționare standard. Mai exact, s-a ajuns la o viteză de 6,8Ghz și o rată de 552Mhz. Având în vedere că primele două procesoare au fost lansate în cadrul Gamescom, este clar că Intel vrea să ajungă la pasionații de jocuri cu această gamă.

Fotografii realizate cu Fujifilm X-E1, aparat disponibil la F64