13 nov. 2015 | 09:35

Pentru prima oară în șase ani, Lenovo înregistrează pierderi mari

ACTUALITATE
Pentru prima oară în șase ani, Lenovo înregistrează pierderi mari

Considerată timp de foarte mult timp o poveste de succes care nu se încheie niciodată, Lenovo se pare că nu mai trece de mult timp printr-o perioadă fiscală roz.

Să începem cu partea bună. În continuare, Lenovo este cel mai important producător de PC-uri de pe întregul mapamond, cu cele mai multe unități comercializate. Din păcate, această performanță nu mai reprezintă un motiv de bucurie în contextul în care piața de computere continuă să scadă într-un ritm alarmant. Mai mult decât atât, intrarea în domeniul smartphone-urilor se pare că a fost o decizie neinspirată pentru gigant, iar oficialii săi nu pot decât să spere că achiziția de 2,9 miliarde de dolari a Motorola se va dovedi ca fiind o alegere bună.

În total, pentru prima oară în peste 6 ani, Lenovo a înregistrat o pierdere netă de 714 milioane de dolari. Deși pierderea înregistrată în domeniul vânzărilor de computere a fost de 17 procente, în comparație cu aceeași perioadă a anului trecut, aceată valoare dezamăgitoare este mult mai mică față de cea înregistrată de alți jucători importanți din domeniu. Per ansamblu, deși profitul a fost negativ, vânzările au fost în creștere, până la 12,2 miliarde. În plus, au fost deja implementate câteva schimbări de strategie care ar trebui să ajute la generararea de economii de până la 650 milioane.

Din păcate, majoritatea banilor care vor veni în plus în vistieria companiei pe trimestrul următor vor fi generați de concedieri. Forța de muncă a Lenovo va scădea cu 3200 de angajați global. Oficialii companiei au clasificat această perioadă ca fiind ,,cel mai dificil mediu de afaceri din ultimii ani”. Nici telefoanele nevândute în valoare de 300 milioane de dolari probabil că nu au ajutat. În schimb, trendul pe partea de mobile este ascendent, cu o creștere de la an la an în valoare de 2,7 miliarde de dolari, mai mult de jumătate din această valoare fiind generată de Motorola. Pe viitor, în maxim două trimestre, Lenovo speră să ajungă din nou pe linia de plutire.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele