Paraplegicul care și-a recăpătat mersul cu ajutorul propriului creier
Uneori, știința ne uimește și grație ei se întâmplă lucruri extraordinare. Ne-am obișnuit deja cu exoscheleții și cu dispozitivele complexe și sofisticate, care pot face minuni.
Oamenii de știință au reușit să redea mersul unui paraplegic folosind puterea minții acestuia, și nu în sens metaforic. Fără exoscheleți, fără membre robotice, și fără implanturi în creier. Pacientul de 26 de ani, care nu avea funcție motoare în membrele inferioare din cauza unei traume spinale suferite în urmă cu cinci ani, și-a recăpătat controlul asupra propriului corp.
Rezultatele acestui experiment uimitor au fost publicate în Journal of Neuroengineering and Rehabilitation, unde se precizează că scopul echipei de cercetători a fost să permită pacientului să aibă din nou control voluntar asupra propriilor picioare, folosindu-și exclusiv creierul, de data aceasta fără nicio intervenție chirurgicală invazivă. Pentru a reuși acest lucru, cercetătorii au creat o interfață creier-computer folosind o cască pentru electroencefalogramă, capabilă să citească activitatea cerebrală când acesta se imagina mergând.
Următorul pas a implicat un antrenament, în urma căruia acesta și-a exersat preluarea controlului asupra unui avatar într-un mediu virtual. Pentru că mușchii picioarelor se deterioraseră, a trebuit să îi lucreze prin stimulare electrică și alternări ale greutăților, pentru a le reda forța, potrivit IFL Science.
Evident, medicii nu i-au cerut să meargă direct. Întâi a exersat mișcările obișnuite, fiind suspendat la câțiva centrimetri deasupra solului. Pe măsură ce se gândea la mers, semnalele creierului său erau transmise prin electrozi plasați pe genunchi, generând stimulare musculară. După 19 astfel de sesiuni, a fost pregătit să pună picioarele pe pământ. În timp, controlul său s-a îmbunătățit și a putut merge chiar și câțiva metri nesusținut.
[related]
Succesul acestei tehnologii e o veste uimitoare pentru universul științific. Îmbunătățirea ei, în timp, ar putea să o facă utilă pentru mulți oameni. Totuși, ar putea să nu fie aplicabilă în orice circumstanțe. An Do, unul dintre cercetătorii implicați, a spus că nu e sigur că ar funcționa în cazul în care persoana în cauză a suferit traume celebrale și leziuni ale măduvei spinării simultan. În orice caz, aceeași echipă de cercetători lucrează la o versiune simplificată și la un sistem care ar putea implica și un implant în creier, cu scopul de a oferi un control mai bun.