Cum percep lumea oamenii care „gustă“ sunetele și „aud“ culorile [VIDEO]
Sinestezia este un fenomen neurologic în urma căruia apare o asociație între senzații de natură diferită. S-a sugerat că unul din 2.000 de oameni ar avea sinestezie. Iată cum percep aceștia lumea.
Imaginea de mai sus este reprezentarea grafică realizată de un sinestet după ce a ascultat melodia ”Imagine” interpetată de John Lennon. Melissa McCracken a luat decizia de a picta ceea ce aude pentru a împărtăși cu lumea din jur senzațiile pe care le experimentează atunci când aude diverse melodii. În galeria foto de mai jos am inclus diverse realizări ale acesteia, apărute pe site-ul BoredPanda.
Un aspect întâlnit în cazul sinesteticilor este transmiterea de la părinte către copil a fenomenului. Un asemenea caz a fost prezentat chiar de către Motherboard recent. James Wannerton a avut sinstezie lexico-gustativă toată viața, aceasta fiind moștenită de la mama lui, care ”putea să vadă zilele săptămânii drept culori”. Cu fiecare cuvânt, Wannerton simte un gust diferit. Deși cuvintele rostite de multe ori nu au nicio legătură cu gustul asociat, însă aproape de fiecare dată un cuvânt va declanșa aceeași senzație, de exemplu cuvântul ”speak” (trad.: a vorbi) are de fiecare dată gust de bacon.
Din câte se pare, unele gusturi pot dispărea foarte rapid, în timp ce altele sunt persistente. ”Unele senzații pot dura ore întregi și nu dispar decât atunci când mănânc alimentul repectiv”, a declarat Wannerton. Sinestezia de care suferă acesta este una foarte rară, cea mai întâlnită fiind cea în care se formează o asociere între litere și culori.
Sinestezia poate cauza și anumite inconveniente. Unul dintre ele este faptul că Wannerton nu s-ar putea duce la cinema datorită zgomotelor continue de acolo. Un efect și mai ciudat este lipsa foamei. Deoarece simte atât de des gustul de mâncare în gură, Wannerton a ajuns mai interesant de textura mâncărurilor. Cu toate acestea, Wannerton pare a se fi obișnuit cu situația actuală, declarând că nu și-ar dori să-și piardă sinestezia.