Noua casă a ilegalităților online: I2P, alternativa la Tor
”Silk Road” nu a murit, ci doar s-a mutat în alt loc, iar acum, casa ilegalităților online este I2P, cea mai nouă alternativă la Tor.
”Silk Road” este o piața online, partea din acea secțiune a internetului cunoscută drept ”deep web”, care a devenit populară în mare parte datorită traficului de droguri care se desfășoară acolo. Atunci când a apărut, ”Silk Road” era un website ascuns pe Tor, cel din urmă fiind cunoscut pentru serviciile de acest fel pe care le oferea. Site-ul a ajuns cunoscut foarte rapid, atrăgând atenția tuturor, inclusiv a autorităților din mai multe țări.
Cum siguranța sa a fost compromisă pe Tor, ”Silk Road” a apelat acum la I2P.
După o perioadă de câțiva ani, site-ul a fost închis în anul 2013, iar Ross Ulbricht, suspectat a fi fondatorul site-ului, a fost arestat. Acesta urmează să fie anchetat acum, dar moștenirea lui a rămas. După o tentativă eșuată de repornire, website-ul se pare că a revenit la viață acum, dar într-un loc diferit. Cum siguranța sa a fost compromisă pe Tor, ”Silk Road” a apelat acum la I2P. În esență, I2P folosește aceleași metode ca și Tor pentru a ascunde traficul, dar sunt niște diferențe notabile care trebuie menționate.
Tor codifică toate datele utilizatorilor în straturi ”precum o ceapă” și le trimite spre o rețea de servere aparținând unor voluntari răspândiți în toată lumea. Această tehnică face aproape imposibilă identificarea și localizarea utilizatorilor și a informațiilor pe care aceștia le schimbă. De cealaltă parte, Arstechnica a observat că pe I2P există permanent două straturi de criptare. Astfel deși nu este la fel de bine pus la punct precum Tor, I2P are un potențial mai mare și, grație arhitecturii, este mai rezistent atacurilor care vizează scoaterea de sub anonimat a utilizatorilor.