18 sept. 2015 | 18:56

”Nebunul” de aur al tech-ului: și-a creat imperiul McAfee și o viață de excentric

FEATURE
”Nebunul” de aur al tech-ului: și-a creat imperiul McAfee și o viață de excentric

John McAfee este cu siguranță unul dintre cei mai interesanți antreprenori din sectorul tech. A fost acuzat că și-a ucis vecinul, a fost acuzat de trafic  de droguri și a intrat ilegal într-o țară. De asemenea, compania fondată de el a fost cumpărată de Intel pentru aproximativ 7,6 miliarde de dolari. 

Acesta nu este chiar unul dintre cei mai buni ani din viața lui McAfee. Fondatorul uneia dintre cele mai importante companii din domeniul securității virtuale a trecut prin câteva situații extrem de ciudate, iar acum, conform declarațiilor sale, este urmărit chiar de către asasini plătiți. În mod normal, uitându-se la o persoană precum McAfeee, unii ar fi probabil tentați să creadă că a adoptat acest stil târziu în viață. Ar putea crede că omul, odată ce și-a vândut compania, a adoptat acest comportament care i-a adus atâtea probleme. Cum ar fi putut să ajungă milionar astfel?

Foarte simplu. În ciuda diverselor obiceiuri nesănătoase pe care le-a adoptat pe parcursul timpului, McAfee s-a dovedit un antreprenor extrem de capabil încă de la o vârstă fragedă. După cum scriau cei de la Business Insider, tatăl lui McAfee s-a sinucis când acesta era mic, iar la vârsta de 15 ani, odată intrat la liceu, John a început să bea din ce în ce mai mult.

În aceeași perioadă, acesta a pornit o afacere de mici dimensiuni prin care vindea reviste și care l-a ajutat să câștige foarte mulți bani. McAfee s-a apucat între timp de droguri, însă acest lucru nu a devenit o problemă decât atunci când a început să lucreze pentru o companie denumită Missouri Pacific Railroad”. Aici, pe lângă faptul că a apucat să învețe noțiunile de bază ale informaticii, McAfee se prezenta deseori sub influența narcoticelor la muncă.

John McAfee 1

Aceasta rutină a continuat pentru o perioadă și McAfee reușea cumva să-și ducă munca la capăt în fiecare zi. Într-o zi, însă, după ce a prizat o pungă întreagă de DMT (dimetiltriptamină), mintea acestuia nu a mai funcționat corespunzător, iar McAfee a ajuns în lângă o pubelă, ascunzându-se de toți cei din jur. Viața sa a început abia după ce s-a dus la câteva întâlniri ale Alcoholics Anonymou în 1983.

Trei ani mai târziu, în 1986, după cum scrie Wired, o echipă de pakistanezi a creat primul virus destinat PC-urilor. Din fericire, aceștia doreau să studieze doar modul în care software-ul poate infecta un număr mare de dispozitive. Aflarea acestui lucru l-a terifiat pe McAfee, amintindu-i de perioada în care era un copil, iar tatăl său îl bătea, fără a exista vreo metodă prin care acesta putea riposta. Acum, însă, McAfee s-a hotărât să reacționeze și și-a pornit propria companie, denumită McAfee Associates, în locuința sa din Santa Clara, pentru a crea un antivirus.

McAfee a semănat panică în rândul populației

În mod inteligent, ținta lui McAfee la început nu a fost să facă o cantitate cât mai mare de bani. Acest și-a dorit, în schimb, să convingă oficiali din cadrul cât mai multor companii că au nevoie de software-ul său. A reușit acest lucru, iar peste doar cinci ani de zile, jumătate din companiile din Forbes 100 se foloseau de programul său, iar McAfee câștiga aproximativ 5 milioane de dolari în fiecare an, în condițiile în care investițiile sale erau minime.

McAfee a continuat să atragă cât mai mult atenția asupra sa, asupra pericolului reprezentat de viruși,asupra companiei sale și, implicit, asupra software-ului pe care acesta îl comercializa. A existat chiar și o perioadă în care acesta vizita mai multe persoane acasă pentru a descoperi viruși în PC-uri. Dar nici cartea despre amenințarea virușilor nu l-a ajutat pe cunoscutul antreprenor la fel de mult precum malware-ul ”Michelangelo” și publicitatea uriașă pe care McAfee i-a făcut-o.

McAfee a informat aproape toate ziarele și canalele de televiziune important că Michelnagelo ar putea distruge până la 5 milioane de dispozitive. Cu toate acestea, doar câteva zeci de mii de calculatoare au fost afectate. În schimb, afacerea lui McAfee a crescut de 10 ori în primele două luni de zile, iar veniturile au fost de 50 de ori mai mari după șase luni de zile.

În anul 1994, McAfee a renunțat la companie pe care a fondat-o, și-a vândut acțiunile în schimbul sumei de aproximativ 100 de milioane de dolari și s-a mutat în Belize. McAfee era foarte interesant de viața oamenilor simpli din zona respectivă, iar în scurt timp, a luat decizia de a se implica în industria farmaceutică. În ciuda echipamentelor de zeci de mii de dolari pe care le-a achiziționat, eforturile sale nu au produs niciun rezultat vizibil.

În timp, McAfee a devenit convins de faptul că este urmărit, iar faptul că autoritățile din Belize au pătruns forțat în locuința sa în anul 2012 nu a făcut decât să-i întărească  această convingere. McAfee era considerat ”o persoană de interes” în investigația carea avea ca scop descoperirea persoanei care l-a omorât pe unul dintre vecinii săi. Speriat de acest lucru, McAfee a fugit în Guatemala.

Odată ce au aflat că se află acolo, autoritățile din Guatemala l-au arestat pe McAfee și l-au extrădat pe acesta în Statele Unite ale Americii. Odată reîntors în țara în care a crescut, McAfee a atras și mai mult atenți asupra sa printr-un videoclip în care apare cu numeroase femei, câteva pistoale și o cantitatea decentă de prafuri. Videoclipul a fost o parodie, însă ideea din spatele acestuia era foarte clară: McAfee învăța oamenii să dezinstaleze antivirusul produs chiar de compania pe care a fondat-o.

În prezent, McAfee este în continuare convins că i se vrea răul. Acesta nu numai că este de părere că autoritățile din Belize vor să-l prindă și să-l tortureze (și, probabil, chiar să-l omoare), ci este convins că pe urmele lui se află asasini plătiți. Dacă acești asasini sunt, însă, amenințări la fel de reale precum cele pe care McAfee le-a popularizat în anii ’90, atunci avem motive foarte bune să credem că ”nebunul” de aur al sectorului tech va fi în siguranță în perioada următoare.