NASA lucrează la un sistem care să vină de hac dronelor
Dronele ridică din ce în ce mai multe probleme pentru industria aviatică, iar în lipsa unor reglementări stricte, avioanele sunt expuse pericolului cauzat de coliziunea cu o dronă. Vestea bună este că sistemul NASA, „Detectează și Evită”, dezvoltat pentru a spori securitatea avioanelor în cazul întâlnirii cu o dronă, pare a fi foarte promițător.
Agenția doar ce-a încheiat ultima fază dintr-o serie de teste realizate cu un avion de tip Ikhana, controlat prin telecomandă. Aparatul de zbor a fost echipat cu senzori DAA (detect and avoidance) și a zburat deasupra deșertului Mojave, din California.
Denis Hines, de la NASA, susține că aceștia trebuie acum să analizeze datele acumulate pe parcursul zborurilor, trei la număr, dar deja au ajuns la concluzia că sistemul funcționează așa cum ar trebui. De fiecare dată când în raza avionului intra o dronă, senzorii anunțau apariția acesteia, iar piloții ce controlau avionul de la sol, prin telecomandă, au fost capabili să iasă din raza de acțiune a dronei.
Frank Pace, președintele Aircraft Systems for general Atomics Aeronautical Systems a declarat că testele efectuate au avut un mare succes, iar asta se datorează calității de care sistemul dezvoltat de ei dă dovadă.
General Atomics a creat unul dintre cei senzori folosiți în construirea sistemului de apărare împotriva dronelor, mai precis, sistemul de radar. Compania BAE Systems s-a ocupat de senzorul care determină și transmite poziția dronei către turnul de control aflat la sol. Al treilea senzor a fost dezvoltat de Honeywell și are rolul de a spori vigilența asupra traficului aerian și de a alerta piloții în cazul unei potențiale coliziuni.
Potrivit celor de la Engadget, NASA va utiliza informațiile obținute din cele trei teste efectuate în deșertul Californiei pentru a pune bazele unor alte teste mai amănunțite care ar trebui să aibă loc în primăvara anului viitor.