Motivele pentru care poluarea ar trebui redusă cât mai curând
Poluarea aerului poate conduce la mai mult de trei milioane de decese în fiecare an, potrivit unui nou studiu, iar 75% dintre acestea au loc în Asia.
Poluarea atmosferică cauzează apariția bolilor cardiace, pulmonare sau alte afecțiuni serioase care au impact pe termen lung asupra sănătății noastre. „Accidentele vasculare sau atacurile de cord sunt responsabile pentru aproape 75% din decesele cauzate de poluare”, susține autorul studiului, Jos Lelieved, om de știință în domeniul atmosferei la Institutul de Chimie Max Planck din Germania. „Celelalte 25% sunt cauzate de boli respiratorii și cancer la plămâni”, a adăugat acesta.
Calcularea efectelor poluării la nivel global poate fi o adevărată provocare. Un motiv ar fi faptul că aerul și calitatea acestuia nu sunt monitorizate în unele regiuni, iar un alt motiv este reprezentat de sursa de la care provin particulele toxice, denumite „particule fine”.
În noul studiu, Lelieved și colegii săi au estimat numărul morților premature cauzate de poluare prin combinarea informaților provenite de la sateliți care înregistrează calitatea atmosferică globală, statistici realizate de specialiști în sănătate, dar și senzori de la sol care măsoară cantitatea de poluare. „În total, poluarea atmosferică, cauzată atât de particulele fine, cât și de micșorarea stratului de ozon, cauzează 3.3 milioane de decese premature pe an, în toată lumea”, a declarat Lelieveld pentru Live Science.
75% dintre aceste decese au loc în Asia, cu mai mult de 1,4 milioane de oameni murind din cauza poluării în China, și 650.000 în India. În comparație, aceștia au estimat că poluarea omoară anual 55.000 de oameni din Statele Unite și 180.000 din Europa.
Dintre cele șapte surse poluante identificate de oamenii de știință, cele mai periculoase ar fi focurile pe care oamenii le fac pentru a-și încălzi locuințele sau pentru a găti, arzând lemne sau cărbuni. Aceste focuri sunt cauza a o treime din decese, potrivit studiului apărut în publicația Nature.
Poluarea atmosferică este mai accentuată în zonele urbane, iar oamenii de știință au estimat că două milioane de oameni din orașele lumii mor în fiecare an din cauza poluării. Cercetătorii au adăugat că numărul va crește la 4.3 milioane de decese cauzate anual, până în 2050.
Într-un studiu realiat pe același subiect, alți oameni de știință au descoperit că reducerea poluării ar salva multe vieți. Mai mult de 1.700 de morți premature au fost evitate în Brazilia, după ce focurile aprinse pentru a distruge pădurile și a face loc pentru construirea fermelor au fost reduse. Aproape 15% din Amazonul brazilian a fost defrișat între 1976 și 2010, iar principala sursă a fost focul. Totuși, din 2004, Brazilia a redus substanțial rata defrișării, iar asta a făcut ca particulele toxice din atmosferă să scadă cu 30%, crescând astfel calitatea aerului.
„Pentru ca rata morților premature cauzate de poluare să nu mai crească, trebuie efectuate măsurători ale calității aerului, mai ales în sudul și estul Asiei”, a punctat Lelieveld. „Studiul nostru arată că este crucial ca poluarea să fie redusă în Asia”. Important este că efectele reducerii poluării ar fi resimțite în întreaga lume, nu numai pe teritoriul Asiei.