25 aug. 2015 | 13:41

Microsoft transformă camera de iPhone în scanner 3D

ACTUALITATE
Microsoft transformă camera de iPhone în scanner 3D

Un nou proiect interesant al celor de la Microsoft demonstrează că o cameră de smartphone poate fi folosită drept scanner 3D.

Camerele foto de pe dispozitivele celor de la Apple au fost întotdeauna lăudate pentru calitatea fotografiilor realizate, însă Microsoft ne demonstrează că acestea sunt capabile de rezultate mult mai bune decât ne-am fu așteptat. Astfel, fără a adăuga hardware, cercetătorii din cadrul companiei au reușit să transforme un iPhone 5S într-un scanner 3D. În mod interesant, acest lucru poate fi realizat cu aproape orice smartphone din ultimele generații.

Cercetătorii au reușit să creeze modele 3D suficient de bune pentru a fi încărcate în imprimante mișcând telefonul în jurul unui obiect. Dispozitivul urmărește obiectul respectiv și construiește un model în timp ce camera îl supraveghează din diferite unghiuri. Modelele nu sunt cele mai bune pe care le veți vedea vreodată, însă trebuie să țineți cont că au fost realizate cu un telefon care nu a fost construit pentru așa ceva.

După cum scrie și Verge, rezultatele probabil nu vor fi la fel de bune precum cele obținute de Project Tango al celor de la Google. Tango este o soluţie avansată care foloseşte două camere foto pentru înregistrarea 3D a mediului ambiant, un set de senzori pentru măsurarea distanţelor faţă de obiectele înconjurătoare, două procesoare dedicate de imagine denumite Myriad 1 şi clasicele module GPS şi giroscop pentru poziţionarea precisă a telefonului în spaţiu. Proiectul denumit MobileFusion, iar toate sistemele de operare mobile importante ar putea beneficia de acest în viitorul apropiat.