Cum aduci în Windows 10 meniul Start din Windows 7
Deşi abia a avut parte de o lansare publică, foarte mulţi sunt curioşi cum pot aduce meniul de Start din Windows 7 în Windows 10.
În teorie, cei de la Microsoft, odată cu lansarea Windows 10, au readus în prim plan meniul clasic de Start cu care ne-am obişnuit de când eram mici. În practică, este de fapt o combinaţie între elemente pe care le-am văzut în Windows 7 combinate cu icoane mari pătrăţoase desprinse din interfaţa Modern făcută populară de Windows 8 şi Windows 8.1. Fără să fim răutăcioşi, această combinaţie de vechi şi nou are multe părţi bune şi avantaje în utilizarea de zi cu zi.
Pentru că nu este însă exclus să nu vă încânte, e bine de ştiut că puteţi introduce chiar şi în Windows 10 bătrânul meniu de start din Windows 7. Nu trebuie decât să apelaţi la un mic utilitar software gratuit cu numele de Classic Shell.
Aduci meniul de Start din Windows 7 în Windows 10
Există multe motive pentru care aţi fi tentaţi să vă doriţi meniul clasic de Start din Windows 7 în cel mai nou sistem de operare ieşit din Redmond. Nu toate sunt bune şi au legătură cu mai mult decât obişnuinţa. Aceste particularităţi contează însă mai puţin. Important este însă că e posibil şi nici măcar nu trebuie să treceţi prin prea multe etape. Dacă vreţi să nu vă periclitaţi fluxul de lucru şi să fiţi obligaţi să învăţaţi peste noapte un amalgam de funcţii şi butoane noi, Classic Shell este soluţia.
Respectivul utilitar, a cărui dezvoltare a început în 2009, funcţionează din doi paşi şi trei mişcări. Nu trebuie să vă jucaţi prin regiştri pentru a-l activa şi orice modificare pe care o veţi face în interiorul să intră în vigoare în timp real, fără vreo repornire a computerului. Ca să ştiţi la ce să vă aşteptaţi, merită să aveţi în vedere faptul că, prin intermediul Classic Shell, meniul vostru de Start poate fi foarte apropiat de cel din Windows XP.
Poate fi pe o singură coloană fără nici un fel de artificii estetice sau foarte similar cu cel din Windows 7, pe două coloane şi un buton de închidere a computerului în colţul din dreapta jos. Posibilităţile sunt destul de variate, dar mai important decât atât este faptul sunt implementate într-un mod intuitiv. Apropo, Classic Shell a fost creat iniţial de un singur individ şi de atunci a primit numeroase actualizări de la aceeaşi persoană, pe toată durata sa de viaţă fiind în permanenţă gratuit. Ca urmare, dacă vă încântă micuţul utilitar, puteţi dona câţiva lei creatorului.
Descărcarea şi instalarea Classic Shell
Classic Shell poate fi descărcat gratuit de pe www.classicshell.net, aceeaşi pagină web pe care puteţi iniţia şi câteva donaţii. Cea mai recentă versiune, testată de mine pentru acest material, este compatibilă cu Windows 10, iar acest detaliu de compatibilitate este menţionat şi pe pagina de download.
După descărcarea micului progrămel, puteţi începe instalarea, fără prea multe surle şi trămbiţe. Aceasta este de genul Next – Next – Finish, nu implică nici o bifă specială şi nici nu vine la pachet cu vreo aplicaţie de tip adware pe care trebuie să o debifaţi. Întreaga experienţă este curată. Veţi observa la un pas al instalării că aveţi şi câteva componente cu nume sugestive, gen Classic Explorer, pe care s-ar putea să nu ţineţi neapărat să le folosiţi. Partea bună este că le puteţi lăsa bifate de dragul experimentului pentru că nu se activează automat post-instalare.
Meniul de Start din Windows 7 în Windows 10
După instalare, Classic Shell apare în meniul de Start şi tot de acolo îl veţi rula şi prima oară. Aproape instant veţi fi întâmpinaţi de o interfaţă precum cea de mai sus. La prima vedere, oferă doar câteva opţiuni, dar nu va trece mult timp până când veţi vedea că puteţi particulariza şi cel mai mic detaliu din meniul vostru de Start. Nu sunteţi obligaţi să daţi multe clickuri pentru a pune totul în funcţiune, dar e bine de ştiut că aveţi această posibilitate.
Voi detalia cel mai simplu scenariu, dar voi atrage atenţia şi asupra unor elemente care s-ar putea să vă încânte. Pentru că titlul articolului include Windows 7, în locul meniului clasic de Start pe o coloană sau două coloane, vom bifa sau vom lăsa bifat Windows 7 Style. Butonul pentru apelarea meniului de Start poate fi de asemenea personalizat, dar aspectului să implicit este în egală măsură util şi atrăgător. Fără să vă mai jucaţi prin meniurile Classic Shell faceţi un click pe Ok pentru a activa noile setări şi un al doilea click pe butonul de Start pentru a vedea schimbările în acţiune.
Implicit, deşi meniul vă va aduce aminte de Windows 7, tema de culoare va fi cea nativă pentru Windows 8 – Modern. Aceasta pare să se integreze de minune cu noul SO.
Personalizarea noului meniu de Start
Cum am menţionat şi mai sus, Classic Shell vine la pachet cu multe opţiuni pe care le puteţi personaliza. Cea mai importantă particularitate a acestei aplicaţii este că nu va elimina complet meniul de Start standard introdus de Microsoft în Windows 10. Acesta din urmă poate fi accesat de la baza meniului de Start generat de Classic Shell printr-un click, în partea de sus, pe Start Menu (Windows). Un click pe acea secţiune nu modifică funcţia implicită a butonului de Start, dar e bine de ştiut că există.
Pentru a ajusta mai multe detalii ale comportamentului acestui progrămel, faceţi click dreapta pe butonul de Start şi un al doilea click pe Settings. Acum veţi avea în faţa ochilor aceeaşi interfaţă care vă permite să alegeţi structura generală a meniului de Start din Windows 7 transpus în Windows 10. Dacă sunteţi mulţumiţi cu ceea ce aţi bifat pe această pagină, mergeţi pe Basic Settings sau pe Skin. În funcţie de răbdarea pe care o aveţi, puteţi face şi un click pe Show all settings, dar în acel moment veţi avea afişate un amalgam de setări a căror utilitate nu va fi foarte evidentă la prima vedere. Din pagina de meniu Skin, puteţi renunţa la culoarea albastră mată pentru meniul de start şi o puteţi înlocui cu tema clasică de culoare din Windows 7, Aero. Windows XP se numără de asemenea printre opţiunile standard.
Nu în ultimul rând, din Customize Start Menu, puteţi activa sau dezactiva anumite meniuri şi butoane pe care vă doriţi sau nu să le aveţi în meniul de Start. Puteţi crea o icoană pentru directorul vostru cu muzică sau download-uri şi puteţi dezactiva meniul de jocuri pentru că nu aveţi timp de astfel de activităţi relaxante. Totul este foarte clar şi intuitiv. Apropo, am menţionat că nu este necesară repornirea sistemului de operare pentru a vedea schimbările făcut din Classic Shell?