06 dec. 2015 | 10:16

Medicamentul care ar prelungi viața până la 120 de ani

ACTUALITATE
Medicamentul care ar prelungi viața până la 120 de ani

Un medicament antidiabetic comun, metformina, va fi testat pe oameni, în SUA, după ce cercetătorii au descoperit că ar putea conduce la prelungirea speranţei de viaţă cu până la 120 de ani, potrivit unui studiu publicat pe telegraph.co.uk. Ce este metformina?

Metformina este un medicament utilizat de peste 40 de ani pentru scăderea glicemiei la pacienţii cu diabet de tip 2, potrivit Agenţiei Naţionale a Medicamentului. Este prescrisă în special pacienţilor supraponderali, care nu pot ţine sub control nivelul glicemiei doar prin dietă şi activitate fizică. Medicamentele pe bază de metformină pot fi folosite singure sau împreună cu alte antidiabetice orale sau cu insulină. A fost remarcată o diminuare a incidenţei complicaţiilor cronice ale diabetului la pacienţii supraponderali cu diabet zaharat de tip 2 trataţi cu metformină ca terapie de primă intenţie, potrivit studiului publicat de Telegraph.

Cercetătorii cred că acest medicament ar putea fi eficient în încetinirea procesului de îmbătrânire, maladii precum Alzheimer şi Parkinson putând fi întârziate mai mult timp. Studii anterioare au demonstrat deja că metformina, un medicament utilizat în mod obişnuit în tratarea diabetului de tipul II, poate prelungi viaţa, însă testele au fost realizate doar pe animale. Agenţia alimentului şi medicamentului din SUA (Food and Drug Administration) şi-a dat recent acordul pentru ca metformina să fie testată pe oameni.

Dacă se va dovedi eficientă, metformina ar putea oferi persoanelor cu vârsta peste 70 de ani şansa de a fi la fel de sănătoase biologic ca acelea de 50 de ani, potrivit cercetătorilor americani. Specialiştii vorbesc în acest caz despre „tratarea“ procesului de îmbătrânire astfel încât să poată fi prevenite boli degenerative precum cancerul, diabetul şi demenţa.

Cercetătorul scoţian Gordon Lithgow, de la Buck Institute for Research on Ageing din California, unul dintre autorii studiului, a declarat: „Dacă ţinteşti procesul de îmbătrânire şi îl încetineşti, atunci încetineşti toate bolile asociate îmbătrânirii“. Referitor la ce este metformina şi la studiul în care va fi inclusă, scoţianul a declarat: „Este revoluţionar”. „Avem toate motivele să credem că este posibil. Viitorul înseamnă să luăm elementele de biologie pe care le-am dezvoltat până acum şi să le aplicăm pe oameni“, a mai spus acesta.

Cercetătorii cred că metformina – cel mai utilizat medicament antidiabetic, care este şi extrem de ieftin – este cel mai bun candidat în aceste teste clinice. Metformina creşte numărul moleculelor de oxigen eliberate într-o celulă, fapt care oferă robusteţe şi longevitate, scriu cei de la Adevărul.

Medicamentul a fost testat pe viermii C.elegans, iar aceştia nu numai că au îmbătrânit mai lent, ci şi-au păstrat şi o stare bună de sănătate mai mult timp. La fel s-a întâmplat cu şoarecii folosiţi pentru testarea acestui medicament, rozătoarele beneficiind de o prelungire a vieţii cu 40%. Deşi nu a fost testată la oameni în scopul creşterii longevităţii, anul trecut, cercetătorii de la Universitatea Cardiff din Marea Britanie au descoperit că pacienţii care au primit ca tratament antidiabetic metformină au trăit mai mult decât persoane care nu sufereau de această boală. În medie, viaţa lor a fost prelungită cu opt ani.

Testele care vor debuta anul viitor în SUA – Targeting Aging with Metformin sau TAME –, pentru care în prezent se colectează fonduri, vor avea ca subiecţi 3.000 de persoane cu vârste între 70 şi 80 de ani, care suferă sau au un risc de a se îmbolnăvi de cancer, maladii cardiace şi demenţă. În SUA, în prezent, speranţa de viaţă este de 82,8 ani în cazul femeilor şi de 78,8 ani în cazul bărbaţilor, iar cercetătorii se aşteaptă la o creştere de 50%. Autorii acestui studiu se gândesc că descoperirea unui „vaccin antiîmbătrânire“ ar fi o soluţie mai bună decât găsirea unui tratament universal anticancer.

Stephanie Lederman, director executiv al American Federation for Aging Research din New York, participantă la acest studiu, spune că nu se doreşte a se găsi o „fântână a tinereţii“, ci o posibilitate de a prelungi viaţa sănătoasă. Un alt studiu a scos la iveală că metformina ar putea reduce semnificativ riscul de apariţie a cancerului la bolnavii diagnosticaţi cu diabet de tip II.

„Diabetul de tip II este asociat cu un risc mai mare de apariţie a mai mulor tipuri de cancer. Cercetările noastre sugerează faptul că utilizarea frecventă a metforminei, un medicament cu costuri reduse, reduce riscul de apariţie a cancerului, comparativ cu pacienţii care nu urmează acest tratament“, a declarat Diego Espinoza Peralta, endocrinolog în cadrul Institutului Naţional de Ştiinţe Medicale din Mexico City. Oamenii de ştiinţă care au realizat studiul au făcut on meta-analiză a mai multor studii care cuprindeau date privind starea de sănătate a peste 32.400 de pacienţi.