24 mart. 2015 | 14:14

Mamuții, din nou printre noi? Cum plănuiesc oamenii de știință să îi readucă la viață

ACTUALITATE
Mamuții, din nou printre noi? Cum plănuiesc oamenii de știință să îi readucă la viață

Cercetătorii de la Harvard University sunt cu un pas mai aproape de a readuce printre noi legendarul mamut. Aceștia au introdus ADN colectat din fragmente de țesut în codul genetic al unui elefant, potrivit The Telegraph.

Geneticienii au studiat ADN-ul conservat în fragmentele de ţesuturi provenite din oase, păr şi grăsime, găsite la o adâncime de 100 de metri în permafrostul siberian. S-au concentrat pe căutarea genelor care diferențiază giganticul mamifer de elefantul zilelor noastre, apoi le-au replicat și le-au inserat în codul genetic al acestuia din urmă. Au folosit o tehnică nouă, care permite modificarea precisă a informației genetice.

Elefantul asiatic este cea mai apropiată rudă a mamutului. Se pare că rămășițele ultimului exemplar au fost găsite pe insula Wrangel, în Oceanul Arctic. Oamenii de știință s-au împărțit în trei echipe pentru a reconstrui genomul întreg al mamutului, astfel încât să îl readucă la viață.

“Dacă vrem cu adevărat să aducem mamuții la viață, pot spune că avem noroc, judecând după modul în care decurg cercetările.(…) E greu să punem toate piesele cap la cap, dar dacă le găsim pe cele care se potrivesc genomului de elefant, atunci putem reconstrui treptat genomul de mamut”, notează Beth Shapiro, expert în ADN, în noua sa carte intitulată “Cum să clonezi un mamut”.

Unii oameni de știință consideră toate aceste demersuri lipsite de etică. Profesorul Alex Greenwood, expert în ADN, a declarat : “Ne confruntăm cu potențiala extincție a elefanților africani și asiatici. De ce am readuce alt elefantoid când nu suntem în stare nici măcar să conservăm viețile celor pe care îi avem deja? Care e mesajul? Putem fi cât de iresponsabili ne dorim cu mediul înconjurător, pentru că putem să clonăm pur și simplu tot ce distrugem? Ar fi mai bine să folosim banii pentru conservarea animalelor pe care le avem, nu pentru a readuce la viață altele care au dispărut de mii de ani.”