09 apr. 2015 | 14:18

Mai mult decât absența luminii. Materia neagră ar putea fi motivul haosului pe Pământ

ACTUALITATE
Mai mult decât absența luminii. Materia neagră ar putea fi motivul haosului pe Pământ

Materia întunecată e un tip necunoscut de materie, care nu emite și nici nu absoarbe lumina sau radiațiile electromagnetice sau de altă natură, și deci nu poate fi observată direct cu telescoapele. Cercetările oamenilor de știință indică faptul că impactul ei asupra Pământului ar putea fi mai mare decât s-a crezut până acum.

În 1980, Walter Alvarez și echipa sa de cercetători de la Universitatea din California au descoperit un strat subțire de argilă care conținea o cantitate suprinzător de mare de iridiu, un element rar întâlnit.

Echipa a considerat că stratul bogat în iridiu este o dovadă a coliziunii unei comete imense cu Pământul, acum aproximativ 66 de milioane de ani, când se presupune că au dispărut dinozaurii. Cercetătorii au sugerat că materialul s-a format din resturile unui nor de praf generat de impact. Norul a acoperit Pământul, producând întuneric și frig. În 1990, un crater  cu un diametru de 160 de km a fost găsit în Peninsula Yucatan din Mexic.

Momentul impactului și fosilele descoperite au condus majoritatea cercetătorilor spre teoria potrivit căreia coliziunea a fost cea care a generat extincția dinozaurilor și a altor forme de viață. Studii ulterioare au scos la iveală dovezi ale altor extincții în masă în trecutul geologic, care se pare că au avut loc la fiecare 30 de milioane de ani. Răspunsul acestei ciclicități ar putea fi poziția Terrei în Calea Lactee.

dinozauri

Galaxia are forma unei spirale uriașe; brațele acestei spirale conțin pe lângă altele și materie interstelară, nebuloase și stelele tinere ce iau naștere permanent din această materie. Pe de altă parte centrul galaxiei este format din stele bătrâne concentrate în grupuri cu formă sferică. Galaxia noastră are aproximativ 200 astfel de grupuri, dintre care mai cunoscute nu sunt decât 150. Aceste grupuri sunt concentrate în special în centrul galactic. După aparenta lor distribuție pe cer, astronomul Harlow Shapley a ajuns la concluzia că centrul galaxiei se găseste mai departe de noi decât se credea până atunci. Astfel, sistemul nostru solar este situat la 20 ani-lumină deasupra planului ecuatorial de simetrie, și la 28.000 ani-lumină de centrul galactic. Sistemul nostru solar se rotește în jurul circumferinței acestui disc gigantic la fiecare 250 de milioane de ani.

Potrivit Gizmodo, ciclul de extincții și impacturi este legat de această rotație. Cometele orbitează Soarele la marginea Sistemului Solar, foarte departe de Pământ. Dar când Sistemul Solar trece prin discul aglomerat cu corpuri și materie, o combinație a forței gravitaționale a stelelor vizibile, a norilor interstelari și a materiei negre invizibile deranjează cometele și chiar le modifică traiectoria unora dintre ele. Uneori, ajung în orbita Pământului și chiar ajung să se ciocnească cu planeta.

6a00d8341bf7f753ef019b003e90e1970b

Acest ciclu galactic ar putea fi cheia înțelegerii regularității extincțiilor. De asemenea, ar putea explica și alte fenomene geologice. În studii ulterioare, s-a descoperit că un număr de evenimente geologice, inclusiv erupții vulcanice, formare de munți, inversări de câmpuri magnetice, schimbări climatice și modificări ale adâncimii apelor indică un ciclu similar, desfășurat tot la intervale de 30 de milioane de ani.

O cauză posibilă a activității geologice ar putea fi interacțiunea Pământului cu materia neagră din galaxie. Materia neagră, a cărei existență nu a fost niciodată cu adevărat probată, este cel mai probabil compusă din particule subatomice, a căror prezență e indicată doar de atracția gravitațională.

Terra_nova-30502

În trecerea prin discul galaxiei, Pământul întâlnește cantități dense de materie neagră. Particulele materiei negre pot fi captate de Terra, astfel încât să intre în compoziția miezului planetei. Dacă densitatea materiei este suficient de mare, particulele se anihilează unele pe celelalte, ceea ce generează o căldură internă atât de mare în Pământ, încât pot genera modificări globale ale activității geologice.

Așadar, poate că întunericul nu este doar absența luminii. Și poate că materia neagră este, într-adevăr, cauza haosului pe Pământ.