Logitech X300 – o boxă mică ce-ţi umple casa şi-ţi surprinde urechile [REVIEW]
Dacă folosiţi un smartphone, o tabletă, un laptop şi alte potenţiale surse de zgomot, Logitech X300 este un accesoriu ce va îmbunătăţi semnificativ experienţa audio.
În ultimii ani am fost asaltaţi cu un amalgam de boxe portabile de la producători mai mult sau mai puţin cunoscuţi. Multe dintre ele sunt foarte scumpe, peste 1000 de lei şi multe sunt foarte ieftine, sub 100 de lei. Cu X300, cei de la Logitech au făcut o treabă foarte bună în a calcula o medie aproape perfectă între preţ şi performanţă. Cu un preţ de aproximativ 400 de lei, Logitech X300 are potenţialul de a fi singura boxă Bluetooth de care veţi avea nevoie, iar acesta este aspectul care contează cel mai mult. Dacă vă place să ascultaţi muzică sau să vă uitaţi la filme, mi se pare foarte important să aveţi în deplasare un astfel de gadget, indiferent dacă mergeţi la iarbă verde, la hotel sau în bucătărie să gătiţi.
Logitech X300 – introducere
Noua boxă Bluetooth a celor de la Logitech este disponibilă în patru variante de culoare pentru fiecare gust, Black, Red, Blue şi Purple. Exceptând aspectul exterior, restul specificaţiilor este identic, indiferent de varianta pentru care optaţi. Deşi nu are o formă standard, dimensiunile sale maxime sunt de 152 x 69 x 71 milimetri şi 335 de grame. Este destul de masivă, dar întreaga construcţie pare optimizată pentru a fi uşor de ţinut în mână şi transportat. Nu este inclusă în cutie o husă, dar cauciucul de pe spate şi grilajul din partea din faţă îţi conferă în fiecare moment un sentiment de siguranţă. Cu toate că producătorul nu s-a mândrit cu anduranţa în condiţii extreme a Logitech X300, prima impresie este că poate rezista la eventuale trânte, o trăsătură importantă ce-ţi conferă un confort psihologic sporit.
În cutie este inclus doar un cablu microUSB pentru încărcare, dar puteţi folosi fără probleme orice alt cablu cu o astfel de mufă. Ca sursă de semnal, de preferat ar fi să folosiţi o conexiune Bluetooth pentru a scăpa de fire. Dacă aveţi un iPod mai vechi sau orice alt player, puteţi de asemenea să folosiţi intrarea stereo de 3,5 milimetri de pe spatele boxei. În total are patru butoane, Power pe spate, volum mai mare şi mai mic pe marginea superioară şi, tot acolo, un buton pentru activarea modului de împerechere Bluetooth. Acesta din urmă este multifuncţional. Dacă aveţi un smartphone conectat, tot de pe butonul central cu sigla Bluetooth puteţi iniţia sau închide o conversaţie telefonică, puteţi pune o melodie pe pauză sau puteţi relua redarea. Nu puteţi însă să schimbaţi melodia pe care o ascultaţi printr-o apăsare dublă sau triplă, această operaţiune trebuie să o executaţi de pe telefon, tabletă sau orice altă sursă. Datorită microfonului micuţ ascuns undeva în partea de sus a boxei, Logitech X300 poate fi folosit şi ca un dispozitiv de teleconferinţă în tandem cu un smartphone. Pentru conversaţii, Logitech X300 foloseşte Bluetooth Hand-Free Profile 1.6, iar pentru redarea de muzică apelează la standardul A2DP.
Logitech X300 – puncte pro
Trecând însă peste detaliile de fond, aceasta este o boxă, iar calitatea audio este motivul primordial pentru care aţi putea sau nu să o cumpăraţi. Puterea în cazul Logitech X300 vine de la patru difuzoare puternice amplasate la unghiuri diferite. Pe lângă două pe laterale, chiar şi cele două frontale sunt un pic înclinate pentru a genera într-un mod surprinzător de convingător că sunetul nu vine dintr-o singură direcţie. Ideea din spate nu este nici pe departe una nouă, dar execuţia este demnă de laude şi stă la baza faptului că puteţi pune boxa într-un colţ al camerei şi întregul spaţiu va fi umplut cu muzică într-un mod plăcut, pe care l-ai asocia mai degrabă unui set de două boxe stereo semnificativ mai mari decât X300.
Deşi cei de la Logitech au mai făcut şi în trecut multe sisteme audio de o calitate peste medie, eram foarte curios cât de complex poate fi sunetul dintr-o creaţie atât de compactă. Prima impresie a fost remarcabilă. Sunetul este puternic, iar la volum maxim nu distorsionează deloc, nici măcar după 60 de minute de audiţie. Nu-mi dau seama dacă există o limitare undeva sau este vorba de un algoritm de compresie sau postprocesare care se activează automat. Important este că dă randament şi nu este sesizabil momentul în care se activează. Cu alte cuvinte, acesta nu este genul de produs pe care îl ţii la volum de 80% pentru că altfel te zgârie pe ureche.
Pentru a aprecia cum se cuvine valenţele experienţei audio, am folosit Rage Against the Machine – Know Your Enemy, Pink Floyd – Wish You Were Here, Deftones – Change in the House of Flies, Michael Jackson – Dirty Diana, Stromae – Formidable, Jason Derulo – Wiggle şi Adele – Someone Like You. Per ansamblu, calitatea a fost constantă, cu mici excepţii. Sentimentul de spaţialitate al instrumentelor a fost convingător. Acordurile agresive de chitară foarte bine definite nu au reuşit să copleşească vocea în Know Your Enemy. Intro-ul la Wish You Were Here a fost ideal pentru a descoperi cât de precis pot fi redate de X300 micile detalii acustice gândite de cei de la Pink Floyd. Dirty Diana este un alt test care mă încântă enorm pentru complexitatea instrumentaţiei care poate îngenunchea cu uşurinţă o boxă, deşi nu a fost cazul aici, mai ales în combinaţie cu vocea ascuţită pe alocuri a lui Michael Jackson. Wiggle este soluţia perfectă pentru a vedea cât de clar pot fi redate nişte frecvenţe joase extreme, iar aici am fost observat cel mai clar că cei de la Logitech s-au străduit să nu dezamăgească fanii muzicii Hip Hop.
Logitech X300 – puncte contra
Are o rază de funcţionare de aproximativ 10 metri în câmp deschis, iar autonomia specificată de producător este de 5 ore. Această valoare variază însă semnificativ, în funcţie de stilul de audiţie. Dacă ţineţi volumul la 50% puteţi fără probleme să obţineţi cu mult peste 6 ore. În contextul în care există modele cu o autonomie standard de opt sau zece ore, iar mai recent au apărut şi boxe Bluetooth cu 24 de ore, gen Beolit 14, acesta este un totuşi un minus important pentru o anumită clasă de utilizatori.
La capitolul calitate audio, în cazul anumitor melodii simple, compuse doar din voce şi pian, gen Sara Bareilles – Manhattan sau Emeli Sande – Read all about it (pt.III), mi-aş fi dorit vocea să iasă mai mult mult în evidenţă. Combinaţia dintre vocea lui Adele şi acordurile de pian pe Someone Like You , ar fi trebui să fie mai încărcată de emoţie, în schimb am simţit-o un pic plată.
Fără a fi neapărat un punct contra, ci mai degrabă o sugestie, într-un model viitor de boxă Bluetooth de la Logitech m-ar încânta posibilitatea de a lega două sau mai multe astfel de dispozitive în serie, fie prin Bluetooth, fie printr-un cablu stereo de 3,5 milimetri. Ca exemplu, pe spatele boxelor Beats Pill există atât o intrare Line in, cât şi o ieşire audio Line out exact pentru astfel de scenarii. Conectivitate NFC ar fi de asemenea bine venită, dar lipseşte în cazul Logitech X300.
Logitech X300 – Concluzie
Per ansamblu, este imposibil să nu fiţi atraşi de Logitech X300. Îşi justifică de minune preţul de aproximativ 400 lei, are un sunet puternic şi este cea mai rapidă soluţie pentru a crea ambianţă la o şuetă cu prietenii, indiferent de sursa de conţinut. Se aude bine, dar cel mai mult mă atrage spaţialitatea sunetului ce nu pare să provină dintr-o singură boxă. Nu are un aspect foarte finuţ, dar nu a fost gândită pentru asta. Designul este unul menit să te convingă că eşti posesorul unei boxe Bluetooth perfectă de luat pe munte, care nu te lasă la greu şi de care nu trebuie să-ţi faci griji. Exact aşa cum ar trebui să fie, e un produs trainic pe care nu îl veţi schimba prea curând.