Întâlnirea care a pus bazele tehnologiei WiFi: ce influență a avut Apple
În urmă cu aproximativ 25 de ani, avea loc întâlnirea în cadrul căreia s-au pus bazele tehnologiei WiFi.
Procesul de dezvoltare a tehnologiei WiFi pe care o cunoaștem cu toții în ziua de astăzi a avut loc pe parcursul unei perioade de timp extrem de îndelungate. Cu toate acestea, în urmă cu 25 de ani, a avut loc o întâlnire pe care mulți o consideră un prim pas cu adevărat important. Iar, ca de obicei, totul a izvorât din dorința unei companii de a nu se mai afla în urma giganților de pe piață. Când vine vorba de tehnologie, situația la mijlocul anilor ’80 era extrem de diferită față de cea din ziua de astăzi.
IBM era de departe cea mai puternică și cea mai cunoscută companie din domeniu, majoritatea celorlalte fiind nevoite să construiască dispozitive care pot funcționa cu produsele sale. Însă în 1985, Comisia Federală pentru Comunicații din Statele Unite a eliberat numeroase secțiuni din spectrul de unde radio, astfel încât orice companie le putea folosi atât timp cât nu interzicea accesul altor persoane.
NCR și începuturile tehnologiei WiFi
Observând acest lucru, o companie denumită NCR (cea care a produs, printre altele, și multe dintre bancomatele pe care le puteți vedea în ziua de azi) a profitat de ocazie pentru a dezvolta o rețea locală fără fir. Motivul? Clienții care cumpărau casele de marcat produse de NCR erau nemulțumiți de faptul oricând rearanjau unele elemente în magazine erau nevoiți să dea găuri noi pentru pentru a conecta casele de marcat
Prima întâlnire importantă a grupului care avea să creeze WiFi-ul a avut loc în luna septembrie a anului 1990. Încă de la început, NCR a realizat că noua tehnologia va trebui să devină un standard pe piață. Au trecut nu mai puțin de șapte ani până când, în sfârșit, a fost dezvoltată tehnologia IEEE 802.11. Impactul acesteia nu a fost unul foarte mare, din moment ce nu suporta decât viteze de până la 2Mbps. Problemele legate de viteză au fost, însă, rezolvate peste doi ani, odată cu introducerea standardului 802.11b, capabil de viteze de până la 11Mbps.
Contribuția celor de la Apple
Era anul 1997 atunci când 802.11 debuta pe piață. Pentru cei de la Apple, nu erau chiar cele mai frumoase vremuri din istoria companiei lor. După cum probabil știți, situația devenise atât de grea, încât a fost nevoie de ajutorul celor de la Microsoft pentru a readuce compania pe linia de plutire (desigur, chestiunea aceasta este puțin mai complicată, dar nu vom intra acum în detalii). După cum spune Victor Hayes, una dintre cele mai importante personalități din spatele WiFi, evenimentul care a contribuit decisiv la popularizarea 802.11 a fost includerea acestuia în dispozitivele Apple.
Condiția companiei din Cupertino era legată, desigur, de costurile asociate cu producția. Astfel, după cum scrie site-ul Network World, componente care în acel moment încă erau comercializate la prețuri de peste 500 de euro urmau să fie produse cu doar 100 de dolari. O singură companie a fost dispusă să facă acest lucru, însă pe parcurs, 802.11 a primit numeroase îmbunătățiri, iar costurile au fost amortizate grație popularității acestuia.
În prezent, viteze prin WiFi sunt de aproape 3.500 de ori mai mari decât cele înregistrate în anul 1997. Mai mult decât atât, noua generație va aduce viteze de 3,5 ori mai mari decât cele din prezent, atigând chiar și 20Gbps.