16 apr. 2015 | 06:09

Pentru Rusia, Siri a „învățat“ să dea răspunsuri homofobe: Ce explicație a oferit Apple

ACTUALITATE
Pentru Rusia, Siri a „învățat“ să dea răspunsuri homofobe: Ce explicație a oferit Apple

Deşi multe dintre răspunsurile date de Siri direct la anumite întrebări pot fi considerate amuzante, se pare că are în repertoriu şi câteva homofobe.

De curând, prin cel mai recent update de firmware, a învăţat să primească întrebări şi să răspundă în limba rusă. Dacă aţi fi tentaţi să credeţi că toate răspunsurile la întrebări adresate asistentului virtual sunt identice indiferent de limbă, v-aţi înşela. Au apărut mai multe rapoarte cum că în  anumite remarci sunt homofobe. În teorie, această realitate nu ar trebui să vină ca o surpriză. În contextul în care abia în 1999 homosexualitatea a fost eliminată de pe lista afecţiunilor mentale, iar un cuplu homosexual nu are voie să înfieze copii sub nici o formă, este mai degrabă o adaptare la situaţia din teritoriu.

Patriarhul Kirill, liderul bisericii ortodoxe care reprezintă 80% din populaţia rusă, a afirmat în iulie 2013 că realizarea de cununii între homosexuali este un semn foarte grav al Apocalipsei. Cu toate acestea, pentru că Siri în rusă poate fi folosit oriunde în lume, nu doar în Rusia, nimeni nu se aştepta la replici homofobe din partea sa. Exemplele au fost numeroase.

La o întrebare despre căsătorii între homosexuali, răspunsul a fost ,,Acum înjuri obscenităţi.” Întrebată dacă o cununie între persoane de acelaşi sex este normală, replica a fost şi mai ciudată ,,Cred că această emoţie ar trebui considerată negativă.” La orice alte variaţii pe aceeaşi temă, răspunsurile mergeau pe aceeaşi linie. ,,Siri, există cluburi gay în zonă?” genera replica ,,M-aş fi înroşit, dacă aş fi putut.”

Răspunsul celor de la Apple pe marginea acestui subiect a fost cât se poate simplu. ,,Era vorba de un bug, iar acum s-a remediat.” În teorie, având în vedere că Tim Cook este homosexual şi că niciodată gigantul din Cupertino nu a mai făcut greşeli de genul acesta, am putea să trecem cu vedere situaţia. Sper doar ca nu cumva răspunsurile agresive de mai sus să reprezinte un rezultat al presiunilor guvernamentale din teritoriu.

 

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele