HTC One A9: acesta nu e un iPhone 6 [REVIEW]
Probabil că atunci când au fost publicate primele poze cu HTC One A9, mulți s-au gândit că taiwanezii au o criză de identitate. Altfel, nu știm cum s-ar putea explica asemănarea atât de mare cu iPhone 6.
După ce HTC One M9 s-a dovedit a fi un dispozitiv cu destul de multe probleme (una dintre ele fiind supraîncălzirea provocată de procesorul Snapdragon 810, iar alta ținând de mediocritatea fotografiilor realizate cu el), taiwanezii au tot încercat să o dreagă cu modele similare (M9+ sau M9e, de exemplu), însă nu prea le-a ieșit. Era clar nevoie de un flagship cu totul nou, iar acesta ar fi trebuit să se materializeze sub forma lui HTC One A9. Din păcate, încă de când au ”scăpat” pe Internet primele imagini cu acest telefon, lumea a țipat în cor că e o clonă de iPhone 6. Oarecum, plângerile au fost îndreptățite, dar nu în totalitate. HTC One A9 seamănă, într-adevăr, cu iPhone 6, dar mai mult în fotografii, decât ”în mână”.
Pe de altă parte, să ne amintim de HTC One M7, unul dintre cele mai bune telefoane ale anului 2013. Dacă facem o retrospectivă, am putea crede că, de fapt, Apple a fost cel care a preluat anumite linii de design de la flagshipul HTC al acelei perioade. Totuși, dacă așa stau lucrurile, Apple a făcut-o destul de subtil, căci în partea din față nu putem găsi asemănări semnificative. Putem privi partea bună a lucrurilor: HTC One A9 ar putea fi un iPhone cu Android, o fantezie împlinită a celor pasionați de designul Apple, dar care găsesc sistemul de operare Android mult mai prietenos decât iOS. Eu m-am înțeles excelent cu telefonul, și dacă prețul nu ar fi exagerat și neîndreptățit, cred că aș putea avea o relație fericită pe termen lung cu One A9.
Introducere – HTC One A9
Oricum ar sta lucrurile, e destul de greu să mai lansezi un smartphone revoluționar, cel puțin în ceea ce privește designul. Lui Samsung i-a ieșit schema prin dispozitivele Edge, iar LG a făcut-o prin LG G Flex și chiar și prin LG G4. HTC a reușit asta în trecut, dar s-a mai lenevit pe parcurs. Vânzările slabe ale HTC One M9 sunt o consecință a faptului că nu a venit cu aproape nimic nou în raport cu predecesorul M8, nici în privința performanței, nici a designului.
Chiar și așa, dezbaterea „cine a copiat pe cine” din situația lui One A9 e ușor infantilă. Nimeni nu contestă asemănarea cu iPhone 6, dar nu tot universul tehnologic gravitează în jurul produselor Apple. Într-adevăr, sunt poate cele mai identificabile la acest moment, iar designul lor elegant și slim a prins bine. Probabil că acesta e motivul pentru care punem la zid orice dispozitiv lansat cu ambiția de a răspunde pretențiilor consumatorilor, axate din ce în ce mai mult pe telefoane subțiri și cu ecrane mari. Ceea ce ar trebui să ne intereseze mai mult e raportul preț-calitate și performanțele terminalului. Iar din punctul acesta de vedere, HTC s-a descurcat onorabil, lansând un telefon cu design și cameră premium, dar funcționalități mai degrabă mid-range.
Fotografii realizate cu Nikon D3200
Vorbim despre un smartphone cu un procesor Snapdragon 617, cu opt nuclee, 2GB sau 3GB memorie RAM. Spațiul de stocare, de asemenea, poate fi de 16GB sau 32GB. Cu toate că procesorul este unul nou și foarte performant pe hârtie, nu se compară cu Snapdragon 810 la viteză și nici cu Exynos-ul inclus de Samsung pe flagship-urile sale. În plus, memoria RAM nu impresionează, având în vedere că pe piață există numeroase smartphone-uri cu 4GB RAM. Suportă extinderea memorie interne cu un microSD de până la 2TB.
Fiindcă este unul dintre puținele smartphone-uri privilegiate și vine preinstalat cu Android 6.0 Marshmallow, ai posibilitatea de a formata respectivul card ca pe o extensie reală a memoriei interne a telefonului, care va fi recunoscută cum se cuvine de către aplicațiile instalate. Una peste alta, configurația este una capabilă să facă față jocurilor și aplicațiilor, așa că dacă nu vrei să faci mari procesări pe telefon și vrei ceva frumușel, cu cameră bună și cu o viteză rezonabilă, One A9 e o variantă bună.
Partea bună este că cei de la HTC au ales să readucă stabilizarea optică în discuție, asta după ce au folosit-o numai pe modelul HTC One M7. Astfel, HTC One A9 are o cameră principală de 13MP care știe să realizeze și clipuri de tip hyperlapse. Camera frontală are patru megapixeli este de tip Ultrapixel. La capitolul display, trebuie menționat că avem de a face cu un telefon de cinci inci, cu rezoluție full HD, iar calitatea ecranului e foarte bună.
Pe partea de software, HTC a făcut un efort pentru a simplifica semnificativ interfața Sense și de a elimina o parte dintre aplicațiile proprietare pe care le servea în trecut. Mail și Music sunt doar două exemple a acestui nivel de flexibilitate sporit dedicat utilizatorilor. În plus, este primul telefon care nu e Nexus și folosește Android 6.0 Marshmallow, iar pentru asta interfața Sense a avut, la rândul ei, nevoie de un mic lifting. Paleta de culori e puțin diferită și e ceva mai bine organizată, dar eu nu am profitat îndeajuns de ea.
Puncte pro – HTC One A9
Din punctul meu de vedere, camera e cea mai bună parte a noului membru din familia HTC. Să nu ne înțelegem greșit, nu e incredibilă, dar e foarte bună. Dacă vrei o cameră cu adevărat impresionantă, ar trebui să te orientezi către iPhone 6s, LG G4 sau Samsung Galaxy S6.
Trecuse ceva timp de când HTC nu mai venise cu o cameră bună. M7 și M8 au avut Ultrapixel, iar camera de pe One M9 a fost dezamăgitoare, în ciuda celor 20 de megapixeli. În cazul lui One A9, a cărui cameră principală are 13 megapixeli mult mai eficienți, HTC pare să fi învățat din greșeli. Poate cea mai înțeleaptă decizie e faptul că au reintrodus stabilizarea optică. Stabilizarea aceasta te ajută atât când filmezi, ca să nu mai apară acel tremurat în videoclipuri, cât și când faci poze în condiții de luminozitate scăzută. Tot mai mulți producători o includ, dar mai sunt și câțiva care se încăpățânează să uite de ea ca și când n-ar fi utilă.
Mai folosesc în paralel un LG G3 și pot spune că sunt comparabile performanțele camerelor foto, deși HTC One A9 surclasează LG-ul. Calitatea imaginii e similară, culorile sunt plăcute și nu necesită procesare ulterioară (neapărat), se descurcă bine și la lumină slabă și detaliile ies mereu bine. Nu are aceleași probleme cu pozele supraexpuse pe care le are One M9. Chiar și fără modul HDR pornit, poți surprinde peisaje de toată frumusețea, nori, apusuri, răsărituri, tot ce vrei. Mi-ar fi plăcut să existe un mod Auto HDR, pe care alte flagshipuri l-au implementat, dar e bine și fără el. În plus, îți permite să imortalizezi cadre în format RAW, dacă activezi modul de captură Pro.
În ceea ce privește camera din față, până acum eram fan iPhone, pentru că mi se pare că scoate poze apropiate de realitate, spre deosebire de alte telefoane. Ei bine, HTC One A9 face poze frumoase, luminoase, fără să îți distorsioneze fața într-o tentativă de a o retușa.
Designul mi se pare un alt atu incontestabil. E mai pătrățos decât iPhone 6 și se simte altfel în mână, dar are finisaje premium. Corpul este metalic și plat pe partea din spate, spre deosebire de HTC One M9. De asemenea, vine în patru culori: argintiu, gri închis, burgundy și auriu, dar la noi se pare că vor fi disponibile doar primele două. Încă o asemănare cu iPhone 6 ar fi butonul de home, care joacă și rol de senzor de amprentă.
Ecranul AMOLED la 1080p, de cinci inci e undeva între cel de 4,7 inci al lui iPhone 6 și cel de 5,5 inci al lui iPhone 6 Plus, ceea ce îl face perfect. E suficient de mare încât să vezi pozele și tot ce vrei cât se poate de clar, dar nu într-atât de mare încât să devină riscant de ținut într-o singură mână. Culorile sunt reproduse bine și sunt echilibrate, iar tehnologia OLED face o treabă bună.
Marginile sunt, de asemenea, catifelate, dar nu atât de catifelate încât să ai senzația că îți va aluneca din mână în orice minut. Are o grosime de 7,3 milimetri, și, spre deosebire de un iPhone, poate primi un card de memorie microSD.
Cireașa de pe tort e senzorul de amprentă. Spre deosebire de Xperia Z5 Compact pe care l-am testat recent, de exemplu, e extrem de rapid. Nici măcar nu trebuie să ai grijă cum poziționezi degetul, căci reacționează imediat. Se află exact sub display, probabil cel mai convenabil loc pentru a plasa un senzor de amprentă.
Puncte contra – HTC One A9
Călcâiul lui Ahile e bateria, care are doar 2.150 de mAh, ceea ce e destul de modest, în comparație cu rivalii. Nu pot spune că am avut probleme mari la acest capitol, nu e o baterie dezastruoasă, ci mediocră. Într-o zi obișnuită, în care nu avem nevoie de telefon non-stop, e suficientă. Dar dacă e una dintre acele zile în care ai nevoie de ecranul cu luminozitatea mărită sau de internet, ar fi bine să ai un încărcător după tine. Nici combinația unei baterii micuțe cu suportul QuickCharge 2.0 nu e neapărat o mană cerească. Ce mai salvează cât de cât situația e funcția de economisire a energiei, cu care vine la pachet Marshmallow.
Prețul e, indiscutabil, prea mare pentru cât poate telefonul. Există competitori cu funcționalități similare, care reprezintă o variantă mult mai convenabilă în ceea ce privește finanțele. Da, HTC One A9 e un telefon bun, dar nu atât de bun încât să merite o astfel de sumă. La eMAG îl găsești la reducere pentru suma de 2.799 de lei.
Concluzie – HTC One A9
Cum spuneam și în titlu, HTC One A9 nu este un iPhone 6, în ciuda asemănărilor. Deși ar mai avea câteva îmbunătățiri de făcut și ar putea găsi o ofertă mai rezonabilă, se simte că HTC a depus eforturi pentru a răspunde așteptărilor consumatorului, mai ales după ce a cam dat-o în bară cu HTC One M9. E un telefon bun, care în mod normal ar merita o notă mai mare decât cea pe care i-am dat-o. Totuși, ținând cont de faptul că se apropie ca preț de terminale high-end precum Samsung Galaxy S6, care încă îi este superior în multe aspecte, nu putem depăși granița și aprecia telefonul exclusiv pentru ce știe să facă.
Mostre foto – HTC One A9
Pozele nu au fost procesate.