19 oct. 2015 | 13:58

Hashtag-ul a devenit o armă a teroriștilor pe rețelele sociale

ACTUALITATE
Hashtag-ul a devenit o armă a teroriștilor pe rețelele sociale

Rețeaua socială Twitter a devenit una dintre platformele preferate ale teroriștilor din cadrul Statului Islamic.

Hashtag-ul este cea mai bună metodă dezvoltată de către cei de la Twitter pentru a ajuta utilizatorii să navigheze prin cantitatea uriașă de informații disponibile pe rețeaua socială. Dar popularitatea scăzută a acestei platforme în comparație cu Facebook și controlul slab asupra conținutului au făcut din Twitter una dintre platformele preferate ale teroriștilor, iar din hashtag, una dintre armele lor cele mai eficiente.

După cum relatează publicația The Next Web, pe parcursul timpului am avut chiar ocazia de a vedea chiar schimburi de replici între contul administrat de o ramură a Hamas și armata israeliană. Până și FARC, organizația teroristă din Columbia, are un cont cu peste 35.000 de fani. În cazul în care nu știați, FARC se consideră o organizația Marxist-Leninistă și a fost implicată într-un conflict armat cu statul columbian încă din 1964. Acesta a dus la moartea a peste 220.000 de persoane pe parcursul anilor.

Cu toții se folosesc de hashtag-uri, însă nicio grupare probabil nu face acest lucru la fel de bine precum Statul Islamic. Din câte se pare, acesta a încetat să mai creeze conturi oficiale în urmă cu ceva vreme, datorită metodelor de securitate implementate de Twitter. Din această cauză s-a apelat la hastag-uri. Nu există un singur cont responsabil de introducere informațiilor favorabile ISIS, ci mai multe, iar hastag-urile și viteza cu care acestea se răspândesc fac aproape imposibilă găsirea conturilor care au publicat știrea inițială. În cazul în care un cont este descoperit și închis, altul poate fi creat în câteva secunde.

În mod interesant, informațiile incluse în postările pro ISIS nu mai au legătură doar cu brutalitățile comise de teroriști, ci și cu viața civililor din regiunile aflate sub controlul lor. Astfel, regimul impus de Statul Islamic este asemănat cu o utopie, în timp ce teroriștii sunt portretizați drept luptători milostivi, afectați profund de realitățile războiului. Mai mult decât atât, hashtag-urile au rolul de a-i face pe musulmanii din toată lumea să creadă că Statul Islamic este singurul loc din lume în care pot fi cu adevărat liberi.

Desigur, ISIS se află sub o presiune uriașă, având în vedere atacurile organizate de americani, ruși, sirieni și irakieni împotriva acestora. De fapt, organizația ar putea chiar să fie înlăturată complet. Însă impactul acesteia asupra terorismului, prin folosirea inteligentă rețelelor sociale pentru răspândirea ideilor radicale, va rămâne vizibil mulți ani de acum înainte.