26 iul. 2015 | 11:33

Harta online care îți arată de unde vine numele tău de familie

ACTUALITATE
Harta online care îți arată de unde vine numele tău de familie

Auzi de multe ori că ești unicat și că ești special, dar dacă ar fi să te iei doar după nume afli că ești unul pe lângă alte câteva mii, sute de mii sau chiar milioane. Ai la dispoziție o hartă ca să vezi de unde vine numele tău de familie.

Sunt nume de familie destul de dificile, care provin din turcă sau greacă, apoi mai sunt nume obișnuite din România, cum ar fi Popescu, Ionescu sau Vasile. Pornind de la ideea cartografierii lor, dar fără a se dori un produs exhaustiv, românul Florin Lipan a creat o hartă online cu distribuția în România a numelor de familie.

Lipan, de exemplu, predomină în Dobrogea, puțin în Moldova și mai ales în București. Poți încerca tot felul de căutări, dar ai grijă că unele nu vor fi disponibile, dacă numele este prea puțin folosit ca să ofere un indice relevant. Spre exemplu, pentru Eminescu nu întoarce rezultate, pe când pentru Creangă sunt suficiente.

harta numelor romanesti

Florin Lipan, prin proiectul său lansat în urmă cu câțiva ani, a dorit să cartografieze și să indexeze numele de familie din România, în funcție de zona geografică de unde provine fiecare. Este o inițiativă lăudabilă ca să aflăm mai multe despre fiecare dintre noi. Ai astfel indicații foarte bune asupra celor mai comune nume dintr-o anumită zonă și locul de unde se poate trage cineva.

[readmore]

Site-ul nume.ottomotor.ro are și variantă în engleză. Totul a fost creat de la zero de Florin Lipan, dezvoltator software în Germania. Când a lansat platforma, el era angajat al companiei Blacklane pe postul de Lead Backend Developer (Ruby). El este absolvent al Universității Politehnica din Cluj.

„Acest proiect vrea să cartografieze frecvența numelor de familie românești, raportată la diferite zone ale țării. Proiectul indexează 2.700.000 de nume de persoane din 3.800 de localități și conține 130.000 de nume de familie diferite”, a scris pe platforma numelor de familie.

Scrie despre lucruri serioase care enervează oameni neserioși. vezi toate articolele