22 iul. 2015 | 09:18

Hackerii pot controla de la distanță mii de mașini

ACTUALITATE
Hackerii pot controla de la distanță mii de mașini

 

Dacă aveai nevoie de un motiv să nu ai încredere în mașinile bogate în tehnologii noi, atunci acesta s-ar putea să fie prea bun. Doi hackeri au demonstrat cum pot controla de la distanță o mașină dotată cu tehnologii care ar trebui să-ți ușureze condusul și folosirea ei.

Omul care a stat în mașina controlată de la distanță de hackeri spune că lucrurile erau oarecum amuzante când controlau aerul condiționat, radioul sau ștergătoarele. „M-am felicitat pentru curajul de care am dat dovadă”, spune Andy Greenberg într-un articol publicat de Wired. Totuși, controlul nu s-a redus doar la atât.

„Accelerația a încetat să mai funcționeze. Am apăsat cu disperare pe pedală, dar viteza a tot scăzut până s-a oprit complet. Asta s-a întâmplat chiar în momentul în care eram pe un pasaj suprateran mai lung și nu aveam niciun mijloc de a scăpa. Experimentul a încetat să mai fie amuzant”, mai spune Greenberg. Hackerii erau la 15 kilometri și testul a mai cuprins și condusul mașinii într-un șanț fără ca șoferul să poată face ceva.

Vehiculul controlat este Jeep Cherokee, iar cei doi hackeri au vrut să arate că pot opri motorul maşinii, controla frânele și pot conduce mașina după cum doresc, dacă doresc. Ei au explicat că au folosit un computer şi un telefon pentru a accesa sistemele vehiculului de teren prin intermediul conexiunii de Internet. Aproximativ 470.000 de maşini fabricate de compania Fiat Chrysler riscă să fie atacate de hackeri prin modalităţi similare, acestea fiind produse în ultimii doi ani și având sistemul software necesar care poate fi controlat de la distanță.

[related]

Aceste probleme au fost dezvăluite de Charlie Miller, fost angajat al Agenţiei Naţionale pentru Securitate (NSA), şi Chris Valasek. Mai mult, FBI a recunoscut recent că un hacker a preluat de la distanţă controlul asupra unui avion de pasageri, în cadrul unui test. Și asta arată cam cât de puțină importanță se dă securității în vehicule care transportă oameni.

Spre deosebire de companii precum Apple, Microsoft sau Google, care au sute de experți în securitate, producătorii auto nu investesc atât de mult. Și, totuși, telefoanele și computerele nu te pot ucide pe autostradă, pe când mașinile da. Producătorul îndeamnă utilizatorii, potrivit The Guardian, să actualizeze sistemul pentru a remedia vulnerabilitatea.

Scrie despre lucruri serioase care enervează oameni neserioși. vezi toate articolele