06 aug. 2015 | 07:10

Google şi MIT inventează o tehnologie ce va revoluţiona fotografia

ACTUALITATE
Google şi MIT inventează o tehnologie ce va revoluţiona fotografia

Dacă aţi încercat vreodată să faceţi o fotografie printr-un geam şi v-aţi lovit de un set stufos de reflexii, soluţia celor de la Google şi MIT vă va încânta teribil.

Unele probleme din domeniul artei fotografice sunt atât de comune încât ne-am pierdut orice speranţă că se vor remedia vreodată. Din fericire, în parte pentru că trăim în 2015 şi în parte pentru că nişte minţi luminate de la Google şi MIT se preocupă cu subiecte surprinzătoare, începem să avem soluţii.

Într-o demonstraţie video pe care o puteţi vedea mai sus în detaliu, cei de la Google şi MIT au confirmat realizarea unei aplicaţii software care prelucrează o secvenţă video sau un set de câteva cadre succesive cu scopul de a elimina reflexii nedorite din poze sau alte tipuri de elemente deranjante. Practic, această idee revoluţionară funcţionează atât atâtunci când vreţi să faceţi o poză prin geanul de la avion fără să vă vedeţi voi mai mult decât norii spectaculoşi, cât şi în momentul în care vreţi să imortalizaţi un decor dincolo de un gard de sârmă fără să se vadă sârma. Practic, cercetătorii de la Google şi MIT vă scapă de orice tip de impediment de care v-aţi lovi atunci când vreţi să fotografiaţi ceva. Este capabil până şi să elimine picăturile de ploaie sau condens de pe un geam, dacă asta vă doriţi. Sistemul este atât de bine pus la punct încât poate separa chiar şi imaginea reflectată în geam, fără secvenţa de dincolo de sticlă.

În mod evident, în afară de demonstraţia de mai sus, nu avem nici o confirmare oficială pentru momentul în care vom putea profita cu toţii de un astfel de algoritm, indiferent dacă se va manifesta la nivel hardware în următoarea voastră cameră foto/video sau va fi prezent într-o aplicaţie software de postprocesare a fotografiilor. În definitiv, având în vedere fiabilitatea smartphone-urilor la ora actuală şi afinitatea noastră de a face fotografii cu ele în vacanţă, ar fi remarcabil să faceţi fotografii imposibile datorită Google şi MIT.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele