Google îl sărbătorește pe Eiji Tsuburaya, creatorul monstrului care a îngrozit o lume
Cei care au accesat astăzi Google au putut observa că este mai interactiv decât de obicei. Noul logo îi invită pe internauţi să realizeze propriul filmuleţ, în stilul celor cu personaje create de Eiji Tsuburaya.
Un geniu al efectelor speciale, Eiji Tsuburaya este sărbătorit de cinefilii captivaţi de aşa numitele kaiju eiga, filmele cu creaturi ciudate din cultura japoneză şi care au dat naştere unui adevărat gen cinematografic. Tsuburaya a lucrat la aproximativ 250 de filme, inclusiv la prima peliculă Godzilla, din 1954, dar şi la serialul de succes Ultraman, care a fost difuzat la nivel internaţional şi este o importantă creaţie a culturii populare din Japonia, conform The Independent.
Multe dintre efectele speciale create de Eiji Tsuburaya pentru primele filme SF din Japonia au fost revoluţionare. Totodată, efectele speciale pe care acesta le-a folosit în primul film din seria Godzilla au folosit ca sursă de inspiraţie pentru nenumărate alte pelicule cu monştri, care au devenit populare la nivel internaţional începând de la acel moment. Totodată, pentru a adăuga realism creaţiilor sale, Tsuburaya a folosit tehnici de iluminare şi de filmare inovatoare.
Pe de altă parte, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Eiji Tsuburaya a creat mai multe filme de război, care au fost promovate de guvernul japonez pentru valoarea lor propagandistică. După război, din cauza implicării sale în acesta, activitatea sa cinematografică a fost iniţial îngreunată. Ulterior, Eiji Tsuburaya şi-a înfiinţat propria companie şi a lucrat la numeroase filme legendare. A continuat să lucreze până la moartea sa, la vârsta de 68 de ani, în 1970, ultima peliculă SF la care a colaborat fiind Latitude Zero, din 1969.
[related]
Cel mai celebru film al său, care a dat naștere unei adevărate culturi, rămâne Godzilla. Potrivit poveştii originale, personajul Godzilla, un monstru reptilian care suflă flăcări, al cărui nume este o combinaţie între cuvintele japoneze „balenă” şi „gorilă”, a apărut în urma unei mutaţii genetice cauzate de efectuarea de teste nucleare. Godzilla, care este considerat o figură emblematică a filmului japonez, are şi o stea pe celebrul Walk of Fame de la Hollywood. Franciza „Godzilla” este una dintre cele mai mari din cinematografie, cu aproape 30 de filme realizate în Japonia şi cinci în SUA, printre care şi cel din 1998 al lui Roland Emmerich, cu Matthew Broderick.
Influența lui Tsuburaya încă se resimte în cinematografie. Filme precum Pacific Rim arată că fascinația pentru kaiju încă există. De asemenea, Godzilla urmează să îşi facă din nou apariţia pe marile ecrane, într-un sequel a cărui lansare a fost programată pentru vara lui 2018 și va include în poveste trei monștri clasici: Rodan, Mothra şi Ghidorah.