12 mai 2015 | 20:09

Generația care va schimba lumea – Prima zi la Intel ISEF 2015

FEATURE
Generația care va schimba lumea – Prima zi la Intel ISEF 2015

Playtech se află săptămâna aceasta în Pittsburgh, SUA, unde are loc evenimentul Intel ISEF 2015. Competiția adună, anual, peste 1.700 de tineri liceeni din întreaga lume. Printre ei se numără, la fel ca și la edițiile precedente, minți strălucite din România.

E o dimineață răcoroasă în Pittsburgh. Soarele abia începe să usuce asfaltul umed când sute de adolescenți vioi încep să colinde străzile. La gât poartă, cu mândrie, insigne colorate pe care scrie ”Finalist”. Ei sunt cei mai buni dintre cei buni și, în minte, poartă multă pasiune și cunoștințe vaste. Au muncit nopți și zile, încercând să găsească răspunsuri la cele mai importante întrebări ale societății actuale. S-ar părea că le-au găsit, iar acum sunt pregătiți să-și împărtășească cunoștințele cu lumea întregă și să încerce să o schimbe. Marșul micilor genii se oprește la David L. Lawrence Convention Center, o clădire enormă, cu vedere spre câteva dintre sutele de poduri care leagă între ele bucăți din orașul Pittsburgh.

Suntem în Pittsburgh, SUA, la evenimentul #IntelISEF 2015. Aici îi vedem pe tinerii care vor schimba lumea și o vor face mult mai bună. Toate detaliile: http://playtech.ro/?p=219263

Posted by playtech.ro on Tuesday, May 12, 2015

Pași mici, dar rapizi, către un viitor măreț

La Intel ISEF, tineri din întreaga lume prezintă inovații, invenții și abordări ce țin de biochimie, medicină, microbiologie, energie verde, robotică, programare. În esență, vorbim despre proiecte care ar putea revoluționa viața modernă.

Dacă sunteți sceptici, trebuie să vă vorbesc despre câteva dintre proiectele care au câștigat în anii precedenți. Anul trecut, Nathan Hann, un adolescent de 15 ani din Boston, a plecat acasă cu un premiu de 75.000 de dolari fiindcă a descoperit o nouă metodă de a analiza cauzele apariție cancerului. În același an, Daniel Cosovanu, un elev din Suceava, a primit un premiu special pentru o invenție care ajută la încălzirea ecologică a locuințelor din toată lumea.

Daniel participă și în acest an, cu o invenție care ar putea revoluționa camerele foto de pe smartphone-uri, dar și modul în care privim spre Univers.

Tot din Suceava este și Andrei Corbeanu, în vârstă de 16 ani, care a creat un dispozitiv care poate face curent electric din nimic – mai bine zis, din aproape orice. Despre proiectele celor doi români vă voi povesti pe larg mâine.

Societatea nu-prea-secretă a micilor genii

În centrul David L. Lawrence nu sunt doar spațiile pentru proiecte, invenții revoluționare și panouri care explică pe larg felul în care proiectele au prins viață. Intel a creat o adevărată societate selectă pentru mințile tinere și creative din întreaga lume. Există spații pentru distracție, unde se găsesc cele mai noi gadgeturi ale momente capabile să hrănească mintea și sufletul, dar și spații unde copiii se pot hrăni la propriu.

Participanții la ISEF își petrec nopțile prin hotelurile din Pittsburgh, dar în timpul zilei au propria lor comunitate, un fel de mini-orășel în care cei care vor să privească, să se minuneze și să învețe sunt bineveniți.

Înainte de a ajunge aici, toți participanții au trecut prin competiții naționale și vor fi jurizați de un panou compus din savanți din toate domeniile, lideri de companii multinaționale și oficiali ai forțelor armate. Vineri vor fi anunțați câștigătorii premiilor care au o valoare totală de peste cinci milioane de dolari.

Totuși, la Intel ISEF nu se câștigă numai bani. Cei care reușesc să iasă în evidență, își construiesc cariere de succes încă de mici și ajung să lucreze pentru companii de renume și au ocazia de a intra în istorie.