01 iul. 2015 | 14:17

FBI îți dă un milion de dolari dacă pui mâna pe acest ”hacker” român

ACTUALITATE
FBI îți dă un milion de dolari dacă pui mâna pe acest ”hacker” român

Hackerii români au făcut de multe ori vâlvă în peisajul internațional, ajungând chiar și subiect de documentar. Un nou nume de român atrage atenția presei internaționale, fiind pe locul doi în topul FBI ai celor mai căutați infractori cibernetici.

Nicolae Popescu are 35 de ani și este din Alexandria. Cei de la FBI l-au dat în urmărire generală și sunt dispuși să ofere un milion de dolari pentru capturarea lui.

Lista cu infracțiuni comise de Nicolae Popescu (care folosește și nume false precum Nae Popescu, Nicolae Petrache, Stoichițiu) este una lungă. Bărbatul român este căutat pentru complicitate la comiterea infracţiunii de transfer bancar fraudulos, spălare de bani, fals în acte şi uz de fals şi trafic cu mărci înregistrate false, transfer bancar fraudulos, spălare de bani, fals în acte şi uz de fals, trafic cu mărci înregistrate false.

După cum v-ați dat seama probabil, Popescu nu a spart serverele NASA sau cele FBI și nici nu a intrat în conturile de email ale vreunui demnitar american. Nici nu poate fi numit hacker, cu toate că se află pe lista ”Cyber’s Most Wanted”.

Potrivit site-ului FBI, ”Nicolae Popescu este căutat pentru posibila sa participare într-o escrocherie sofisticată de fraudă pe internet. În cadrul acestei escrocherii, grupul de infractori aflaţi în România şi în alte părţi din Europa, au postat anunţuri pe site-uri de licitaţie de pe Internet pentru vânzarea de produse. Aceste anunţuri conţineau imaginile şi descrierile unor vehicule şi altor obiecte de vânzare, fără ca, de fapt, aceste vehicule şi obiecte să existe în realitate. Pretinzând a fi vânzători, infractorii negociau prin email cu cumpărători neavizaţi din Statele Unite ale Americii. Aşa-zişii “vânzători” trimiteau apoi victimelor-cumpărători facturi false ce păreau a proveni de la servicii legitime de plată pe Internet, cu instrucţiuni pentru depunerea plăţilor în conturi bancare deţinute de alţi asociaţi care locuiau în Statele Unite ale Americii. Aceşti infractori au deschis conturi bancare în Statele Unite ale Americii sub identităţi false, folosind paşapoarte false create în Europa de către alţi infractori. Când victimele virau banii în contul indicat în facturile frauduloase, infractorul căruia îi aparţinea acel cont era înştiinţat, retrăgând apoi sumele depuse de cumpărător şi, pe baza unor instrucţiuni primite prin e-mail, transferând sumele prin cablu, unui alt infractor.”

Practic, Nicolae Popescu s-a folosit de inginerii sociale pentru a obține bani de la mai multe persoane. Câți bani? Nu putem ști cu siguranță, dar bănuim că mai mult de un milion de dolari, având în vedere cât de substanțială este recompensa.

Cel mai căutat hacker este Evgheni Mihailovici Bogacev, un cetăţean rus pentru care FBI ar oferi trei milioane de dolari. Acesta s-a folosit de malware-ul Zeus pentru a fura conturile bancare ale unui număr semnificativ de persoane.

Dacă se întâmplă să aveți informații despre Nicolae Popescu și vreți să intrați în topul celor mai bogați români, trebuie să anunțați acest lucru la Ambasada SUA sau să scrieți datele direct pe site-ul tips.fbi.gov. Toate datele despre Popescu le găsiți aici.

fbi