26 dec. 2015 | 13:21

E posibil ca în viitor să ne scriem parolele cu emoji-uri

ACTUALITATE
E posibil ca în viitor să ne scriem parolele cu emoji-uri

Folosind emoji-uri, sau emoticoane, și combinațiile de taste din spatele lor, cercetătorii de la Plymouth University au dezvoltat un nou sistem de introducere a parolelor ce poate îmbunătăți securitatea oferită de acestea, fiind de asemenea mai ușor de memorat și gestionat decât cele existente.

Numit GOTPass, sistemul va combina tipare și imagini pentru a face memorarea parolelor mult mai ușoară decât a parolelor tradiționale. De exemplu, GOTPass va avea nevoie de o pregătire inițială în care utilizatorul va trebuit să deseneze un model pe un grid 4×4, asemănător cu modelul existent de deblocare a telefoanelor Android.

După ce modelul a fost ales, utilizatorii vor trebuit să aleagă un emoji din patru grid-uri compuse din 30 de emoticoane aleatorii. După ce patru imagini au fost alese parola a fost stabilită.

Dacă vrei vrea să te loghezi, procesul e relativ simplu: trebuie să introduci username-ul, apoi să desenezi primul model în stilul Android. După acest pas, ți se vor prezenta 16 imagini, din care doar două sunt cele pe care le-ai ales la început, restul 14 fiind false. După ce ai ales imaginile corecte, va trebui să introduci un cod unic într-o căsuță specială și gata.

E adevărat, sună oribil de complicat,însă cercetătorii consideră că acest proces nu ar dura mai mult decât atunci când ai introduce o parolă tradițională. În plus, aceștia consideră că noul sistem este extrem de ușor de reținut și rezistă cu brio la spargeri. Folosind combinații de algoritimi aleatorii și cu țintă, programele de spargere a parolelor au reușit să descifreze 23 din 690 de parole introduse, ceea ce înseamnă abia 3% din totalul acestora.

Deși rezistența la hackeri este cel puțin impresionantă, mai greu va fi să ne obișnuim cu introducerea parolei. Oricum, dacă această combinație a fi ușor memorabilă, așa cum susțin cercetătorii, va trebui doar să ne atrenăm degetele să meargă mai repede pe tastatură.