01 oct. 2015 | 16:10

Dronele ar putea salva vieți în zonele greu accesibile

ACTUALITATE
Dronele ar putea salva vieți în zonele greu accesibile

Dacă de multe ori auzim lucruri negative despre drone, de data aceasta pare că li s-ar fi găsit o utilitate benefică pentru cei din jur. Potrivit unui studiu, aparatele zburătoare ar putea ajuta la îngrijirea medicală a celor ce locuiesc în sate.

Indiferent de țara în care locuim, oamenii din zonele rurale de cele mai multe ori nu au acces la îngrijiri medicale de calitate. Spitalele echipate cu sisteme performante, farmaciile și laboratoarele de analize sunt, adesea, la mulți kilometri depărtare. Potrivit unui studiu publicat recent în PLOS One, dronele ar putea salva situația și ar putea ajuta la îngrijirea medicală a populației rurale din întreaga lume.

Companii precum Amazon și mulți cercetători au arătat deja că dronele sunt perfecte pentru transportarea obiectelor de mici dimensiuni. Potrivit autorilor studiului, dronele ar fi folositoare pentru a transporta probe pentru analiză către laboratoare performante, unde pot fi testate pentru diagnostice sau verificări periodice.

Majoritatea probelor pentru analiză din zonele rurale sunt recoltate în laboratoare cu tehnologie precară, așadar, acestea trebuie transportate către centre mai performante, unde se pot efectua teste amănunțite. Pentru a verifica dacă zborul le va afecta în vreun fel, cercetătorii au recoltat 336 de probe de la 56 de pacienți. Apoi, toate acestea au fost duse pe un câmp, de unde jumătate au fost preluate de către drone, care le-a plimbat prin aer între 6 și 38 de minute, iar cealaltă jumătate a rămas pe loc. După testele în zbor, probele au fost duse într-un laborator, unde tehnicienii au efectuat 33 dintre cele mai comune analize. Aceștia au constatat că timpul în zbor nu a afectat probele, dar analizele nu au fost la fel de precise.

Din păcate, regulamentele de zbor pun ceva bețe în roate demersului cu privire la îngrijirea medicală cu ajutorul dronelor. Aparatele de zbor respectă niște reguli stricte, iar cum medicina este un domeniu conservator din punct de vedere al legislației, ne așteptăm ca aceștia să aștepte schimbarea regulamentelor pentru a putea pune pe picioare un astfel de proiect.