12 dec. 2015 | 10:00

Cum poți afla dacă ești mințit din simple gesturi

ACTUALITATE
Cum poți afla dacă ești mințit din simple gesturi

În legătură cu descoperirea mincinoșilor, s-au încercat multe teorii și s-au scris multe cărți. Desigur, orice regulă care se autoproclamă adevăr absolut din acest punct de vedere, trebuie ignorată.

De exemplu, unul dintre cele mai comune mituri ar fi că ai tendința de a-ți atinge nasul atunci când minți. Totuși, poți la fel de bine să faci asta pentru că ești răcit sau pentru că ai un disconfort fizic, cum ar fi o banală mâncărime sau o reacție alergică.

Ei bine, oamenii de știință americani susțin că au descoperit o metodă reală prin care pot stabili dacă cineva spune sau nu adevărul. Aceasta e bazată pe o analiză în profunzime a modului de manifestare al persoanelor care au mințit în timpul proceselor de judecată. Bineînțeles, totul a fost realizat cu ajutorul unui program pe computer cât se poate de performant, iar în studiu au fost implicate nu mai puțin de 130 de înregistrări din procese diferite.

Poate că numărul nu este unui incredibil de mare, mai ales dacă ne raportăm la cât de diferiți sunt oamenii între ei și cât de absurd e să îi reducem pe toți la aceleași semnale. Totuși, diferența e constituită de faptul că, în procesele respective, verdictul stabilea clar dacă oamenii au mințit în mărturii sau nu. Academicienii pretind că detectorul de minciuni dezvoltat de ei are o rată de succes de 75% și l-au folosit pentru a identifica cele mai comune expresii faciale ale celor care spun adevărul, precum și grimasele celor care mint.

În studiul despre care vorbim, pe care îl puteți citi direct de la sursă aici, a fost implicată și Rada Mihalcea, profesor asociat la Universitatea Michigan, din SUA, o româncă fost inclusă în top 100 cercetători în domeniul inteligenţei artificiale din Statele Unite, distincţie primită din partea preşedintelui american Barack Obama.

Minciuna-statistici

Aceasta e de părere că oamenii sunt cele mai slabe detectoare de minciuni, pentru că nu suntem înzestrați nativ cu capacitatea de a distinge semnalele pe care le transmite cineva atunci când minte sau spune adevărul. Majoritatea sunt oricum prea subtile pentru a fi percepute. Echipa are mare încredere în perspectivele pe care le oferă acest detector și crede că e mult mai competent decât un detector de minciuni tradițional. Acesta folosește camere termale non-invazive pentru a depista pulsul subiecților, respirația și temperatura corpului, precum și gesturile și cuvintele.

Pe scurt, analiza a arătat că grimasele sunt mai tipice oamenilor care mint, la fel precum fixarea interlocutorului cu privirea. În 40% dintre videoclipurile cu mincinoși, aceștia au gesticulat foarte mult, în comparație cu procentul de 25% în cazul celor sinceri. De asemenea, bâlbâiala și distanțarea de acțiune prin folosirea prenumelor „el” sau „ea” în loc de „eu” constituie încă o acțiune tipică celor care mint.

Evident, cercetătorii vor lucra pentru a îmbunătăți programul, care, pe viitor, ar putea înlocui complet poligraful. În plus, rezultatele lor au acuratețe mai mare pentru simplul fapt că nu s-au bazat pe teste în laborator, pregătite în prealabil. „În experimentele de laborator este dificil să creezi o motivaţie reală pentru care oamenii să mintă. Mizele nu sunt suficient de mari”, a mai adăugat Rada Mihalcea.