30 apr. 2015 | 13:13

De ce sunt pisicile obsedate de cutii

ENTERTAINMENT
De ce sunt pisicile obsedate de cutii

Indiferent ce jucării sofisticate i-ai cumpăra pisicii tale adorate, întotdeauna o simplă cutie va fi mai interesantă. Te-ai întrebat vreodată de ce?

Fascinația pentru cutii și locuri strâmte nu este singura trăsătură neobișnuită a pisicilor. O explicație ar putea fi instinctul de prădător, care vine la pachet cu tendința de ascundere pentru a urmări prada în voie, dar cu siguranță este ceva mai multă știință implicată.

Din fericire, biologii și veterinarii au găsit câteva explicații interesante. Când arunci o privire de ansamblu asupra lor, s-ar putea să descoperi că pisica ta nu este doar fascinată de cutii, ci și are nevoie de ele, notează Wired. Înțelegerea creierului felinelor nu e o misiune tocmai ușoară. Se fac studii de peste 50 de ani, care indică în mod clar un lucru: companionul tău pufos simte confort și siguranță atunci când se află în spații strâmte.

Pisicile au nevoie de cutii pentru a fi relaxate

Claudia Vinke, specialist în etologie( n. red.: știința care studiază prin observare comportamentul intraspecific și interspecific al animalelor sau oamenilor și interacțiunea acestora cu mediul lor, atât la nivel individual, cât și la nivel populațional) a efectuat recent un studiu asupra stresului pisicilor din adăposturi. Cercetătoarea a asigurat cutii pentru câteva pisici aduse recent în adăpost, iar pe altele le-a privat de acest „lux”. A găsit o diferență semnificativă între nivelul de stres al pisicilor care au avut cutii și al celor care nu au avut. Mai precis, cele care s-au putut ascunde în cutii s-au obișnuit mai repede cu încăperea, erau mult mai puțin stresate și mai interesate de interacțiunea cu oamenii.

Vinke a concluzionat că „ascunderea este o strategie comportamentală care ajută pisicile să facă față schimbărilor de mediu și elementelor de stres”. Totul are sens dacă ne amintim că prima reacţie a unei pisici în faţa unei situaţii stresante este aceea de a se ascunde. Actul ascunderii este în esenţă răspunsul speciei şi al individului în faţa stresului şi schimbărilor survenite brusc în mediul înconjurător.

De asemenea, dacă nu v-ați dat seama deja, pisicile nu sunt foarte pricepute la rezolvarea conflictelor. Un studiu explică faptul că pisicile sunt mai predispuse decât alte specii să evite eventualele probleme evitându-le pur și simplu. O cutie, în acest caz, reprezintă o zonă sigură, o oază în care anxietatea, ostilitatea sau atenția nedorită dispar pur și simplu.

If it fits, I sits

Dacă ai o activitate minimă pe Internet, cunoști deja principiul după care par să se ghideze toate felinele, numit sugestiv „If it fits, I sits”. Unele dintre ele sunt mai nonconformiste și aleg, în locul cutiei, chiuvete, pantofi, vase de bucătărie, pungi de cumpărături, căni și tot felul de alte obiecte în care nu te-ai gândi că cineva ar putea găsi confort. Te-ai gândit vreodată că poate tovarășul tău îmblănit e friguros?

Potrivit unui studiu efectuat de National Research Council, temperatura optimă pentru pisici este între 30 și 36 de grade Celsius. La acest nivel, felinele se simt confortabil și nu trebuie să consume energie metabolică suplimentară pentru a-și conserva temperatura corpului. Acest lucru poate explica de ce îți vezi pisica întinsă în toată splendoarea pe asfaltul care aproape se topește de căldură, în mijlocul verii, în timp ce tu simți că te deshidratezi după două minute în bătaia soarelui