De ce Apple Watch ar putea fi interzis la volan
Deşi nu ar trebui să vină ca o surpriză faptul că un smartwatch este o distragere, prea puţini se aşteaptă ca purtarea Apple Watch să fie interzisă la volan.
Cu toţii ştim pericolul potenţial care se ascunde în utilizarea smartphone-ului la volan pentru convorbiri sau, mai grav, pentru redactat mesaje. În teorie, utilizarea unui ceas inteligent pentru notificări ar trebui să prevină la un anumit nivel distragerile, dar se pare că nu este deloc aşa. Mai mult decât atât, faptul că-l aveţi în permanenţă la mână vă face mai mult rău decât bine.
Un studiu realizat recent în Regatul Unit de către Transport Research Laboratory a confirmat gradul ridicat de pericol la care vă expuneţi ca utilizator de Apple Watch. Partea surprinzătoare este că amplitudinea efectului negativ o depăşeşte pe cea a utilizării unui iPhone sau orice alt smartphone. Descoperirile au fost atât de grave încât organizaţia pentru promovarea siguranţei cu numele SmartWitness a cerut interzicerea utilizării acestor ceasuri.
Cum funcționează un Apple Watch
Studiul a scos la iveală că şoferii care folosesc un Apple Watch au avut nevoie de 2,52 secunde pentru a realiza o manevră bruscă la volan într-un moment de urgenţă. Utilizatorii de smartphone au micşorat acest timp până la 1,85 secunde, în timp ce cei care vorbeau cu alţi pasageri s-au rezumat la un timp impresionant de 0,9 secunde.
Dacă ar fi să căutăm o justificare pentru aceste valori de speriat, răspunsul ar putea avea legătură cu faptul că vorbim de o tehnologie foarte nouă. Din acest motiv, utilizatorii ar fi tentaţi să stea mai mult ca de obicei cu ochii pe ceas în speranţa că nu vor rata vreun avertisment sau notificare. În altă ordine de idei, folosirea oricăror aparate când sunteţi la volan ar trebui percepută ca o sursă de distragere şi interzisă.