Cum verifici consumul de baterie și Internet pe iPhone și Android
Dacă ești curios să afli care aplicații consumă cel mai repede bateria și prea mult Internet pe Android și iOS, răspunsul este destul de simplu. Totuși, nu toți utilizatorii știu sau nu s-au preocupat să afle până acum.
Am ales pentru acest tutorial platformele Android și iOS, deoarece sunt cele mai populare. Pașii pentru a afla ce anume consumă prea multă baterie și prea multe date sunt similar și pe Windows Phone, dacă ai un astfel de telefon. După ce anul trecut AVG ne informa despre aplicațiile care consumă prea mult spațiu și prea multă baterie, este timpul ca pe noul tău telefon să ții tu sub control astfel de programe.
Dacă tot ajungi să vezi cât Internet consumi pe Android, poți și seta o limită care, odată atinsă, va duce la oprirea Internetului din abonament. Astfel, nici nu mai depășești pachetul tău de date, nici nu mai stai atât de mult pe Facebook. Îți rămâne însă conexiunea prin WiFi, iar partea bună este multitudinea de hotspot-uri disponibile prin oraș.
Cum verifici consumul de Internet și baterie pe Android
Ultimele versiuni de Android și iOS au opțiuni foarte bune pentru a afla, fără nevoia unor aplicații terțe, cine consumă cel mai mult pe telefon. Aici am ales să vorbesc doar despre baterie și Internet, deoarece spațiul de stocare ocupat poate fi văzut atât când instalezi aplicația, cât și în meniul telefonului. Totuși, dacă ai nevoie de aplicația respectivă, e cam greu să renunți la ea și să te bazezi pe browser.
Ca să afli ce aplicații consumă prea multă baterie pe Android poți, pe Lollipop, să deschizi meniul de notificări și comenzi rapide și să apeși pe pictograma bateriei. Altfel, te duci „clasic” în meniu până la Battery (sau baterie, în funcție de limba telefonului) și vezi precis cât de repede ți se va descărca telefonul, în ritmul actual de folosire, ce consumatori mari ai, cât de mult consumi cu conexiunea GSM și alte astfel de detalii, după cum vezi în poza de mai jos.
Mai toate telefoanele îți oferă un mod de economisire a bateriei, dar acesta nu face decât să regleze automat luminozitatea, să oprească localizarea, Bluetooth-ul sau NFC-ul și să oprească sincronizarea. În afară de moduri „extreme” ca cele de la Samsung sau Huawei, altele sunt mai mult sau mai puțin rentabile.
Când vine vorba de consumul de Internet, te duci în opțiunea Data usage (la fel, numele este relativ la limba telefonului, eu îl țin în engleză) din Setări și te regăsești în meniul cu folosirea Internetului. Aici poți activa și monitorizarea pe WiFi, dacă dorești, sau te poți limita doar la datele mobile.
Cum ziceam, poți vedea cine consumă cel mai mult (atât când folosești aplicația, cât și în background) și poți opri aplicația de la accesarea Internetului atunci când rulează în fundal. Poți fixa limită și poți fixa perioada în care tu ai acea limită alocată. Factura mea, spre exemplu, începe de pe data de 8 a fiecărei luni.
Cum verifici consumul de date și baterie pe iPhone
A învățat și Apple să introducă funcționalități de monitorizare și astfel ai în ultima versiune atât câmpul Battery Usage, cât și Data Usage. Pentru a vedea cine consumă mai multă energie, intri în Setări – General – Usage, iar aici ai timpul de folosire de la ultima încărcare, timpul de standby și ce aplicații au consumat cât anume în ultimele 24 de ore și ultimele șapte zile.
Când vine vorba de monitorizarea Internetului, trebuie să intri în Setări și vei avea câmpul Cellular (îl găsești sub Bluetooth, în caz că ai telefonul în altă limbă) și vezi tipul de conexiune (2G, 3G sau 4G), dacă folosești datele în roaming și ai câmpul în care vezi cine consumă și cât. Partea bună e că vezi și consumul în roaming, în caz că folosești Internetul mobil când pleci în alte țări.
Totuși, chiar dacă îți monitorizezi consumul, nu înseamnă că totul va fi roz pe telefonul tău. Sunt aplicații de care ai nevoie, sunt telefoane care au autonomie mai mare, dar important este echilibrul. Dacă mai vrei să tragi de telefonul tău până la unul nou, nu strică să ții cont de astfel de sfaturi.
Pentru mai multe idei, trucuri și sfaturi utile, îți recomand secțiunea Tutoriale. Dacă vrei să-ți cumperi un gadget nou, fie că este telefon, fie că este altceva, adunăm regulat promoțiile și cele mai bune sau utile produse la „Ghidul cumpărătorului„.