Cum să te protejezi de cei mai periculoși viruși: Sfaturile care îți țin datele și banii în siguranță
Virușii de tip ransomware au crescut în popularitate în ultimii ani mai ales pentru că le permit hackerilor să îți blocheze datele și să ceară răscumpărare. Acum, Bitdefender are o unealtă prin care poate opri virusul Cryptowall.
Cryptowall este o versiune avansată a Cryptolocker, un ransomware ce criptează documentele din computerele infectate și cere apoi bani de la utilizator în schimbul cheii de decriptare. Bitdefender a lansat un un instrument care permite utilizatorilor să-și imunizeze computerele și să blocheze orice încercare de criptare a fișierelor înainte ca aceasta să aibă loc, se arată într-un comunicat remis „Playtech“.
Serverele de pe care s-a trimis valul de spam apar localizate în Vietnam, India, Australia, Statele Unite ale Americii, România și Spania. După analiza domeniului, se pare că atacatorii vizează utilizatori de peste tot din lume, inclusiv din SUA, Europa, Australia, Olanda, Danemarca, Suedia și Slovacia. Hackerii recurg de această dată la trimiterea unor mailuri cu fișiere infectate incluse.
Extensia .chm, folosită de atacatori, este utilizată pentru formatul HTML compilat, un tip de fișier folosit pentru a livra manuale de utilizare și aplicații software. De altfel, virusul Cryptowall este recunoscut pentru faptul că își ascunde acțiunile în aplicații sau fișiere inofensive. Ransomware-ul este unul dintre cele mai periculoase forme de malware, ce generează numeroase provocări companiilor de securitate, forțate să creeze euristici agresive pentru a se asigura că utilizatorii nu le sunt afectați.
Bitdefender înştiinţează administratorii de sistem trebuie să întărească politicile de grup pentru a bloca execuția virusului din locații specifice. Acest lucru poate fi realizat pe Windows Professional sau Windows Server Edition. Opțiunea Software Restriction Policies poate fi găsită în editorul Local Security Policy. După accesarea butonului New Software Restriction Policies de sub Additional Rules.
Reguli de care să ții cont ca să fii protejat
Folosește o soluție de securitate informatică actualizată constant și capabilă de scanare activă, programează backup-ul fișierelor, atât local, cât și în cloud și urmează practicile de siguranță pe Internet și nu vizita site-uri necunoscute, nu accesa linkurile sau fișierele incluse în mailuri cu origine incertă și nu furniza informații personale pe chat-uri publice sau forumuri. De asemenea, implementează și activează o soluție de blocare a reclamelor și filtre antispam și virtualizează sau dezactivează aplicația Flash, întrucât a fost folosită în mod repetat ca vector de infecți.
Programul se numeşte Cryptowall Immunizer şi poate fi descărcat gratuit de pe site.
Autor: Diana Bone