Cum să nu iei țeapă când cumperi smartphone sau tabletă online
Dacă ți-ai propus să sari peste operator și magazin și să-ți cumperi un smartphone sau o tabletă de pe un site de anunțuri, trebuie să știi câteva lucruri ca să eviți pierderea banilor. Unele lucruri sunt de bun-simț, altele sunt cunoscute abia când te-ai lovit de ele.
Marea problemă cu telefoanele si tabletele de pe site-urile de anunțuri, mai ales când nu le iei de la cineva care le aduce din afară în cutie și țiplă și, eventual, serviciu de mentenanță asigurat la vreun service GSM, e că telefonul e second-hand (sau third, forth hand, nu mai contează). Astfel, fie are daune de ordin fizic, fie de funcționare, în cele mai multe cazuri, deși poți da și peste telefoane și tablete impecabile, ținute în husă și sub folie. Cele din urmă nu sunt cele care ne interesează.
Când găsești un gadget la un preț foarte bun, fie e defect, fie acea persoană are nevoie de bani. Unii aleg să-și vândă telefoanele după una sau mai multe luni ca să-și ia un model mai bun. Dincolo de garanția pe care ar putea-o avea vânzătorul la vreun service GSM sau magazin, ai mai jos o listă cu aspectele importante la care să fii atent.
Cele mai importante teste pentru un smartphone second hand
Orice iPhone mai nou are o problemă majoră: contul de iCloud. E util la multe lucruri, dar inutil dacă îți cumperi un iPhone cu un așa cont pe el și nu știi parola. Trebuie să verifici, în acest caz, că telefonul poate fi resetat și că îți poți folosi propriul cont iCloud. Apoi, mai este o problemă cu deblocarea pentru SIM a unui iPhone. Există soluții fizice, dar nu sunt recomandate, iar cele software sunt dependente de versiunea sistemului de operare. Cel mai bun caz e când găsești un iPhone neverlocked, ceea ce se traduce prin: deblocat din fabrică.
Ca să verifici că un iPhone e neverlocked, trebuie să-i poți face o resetare, să ștergi tot, să te asiguri că nu are Cydia (magazinul online de aplicații prin care ai acces la software care îl poate debloca) și că pe cartela SIM nu trebuie amplasat niciun alt circuit înainte de a o introduce în telefon. Dacă îți cumperi un iPhone blocat la vreun operator local și e în regulă, atunci trebuie să verifici doar că telefonul are semnal după ce introduci cartela și recunoaște rețeaua.
La Android e puțin diferită problema deblocării, unele modele pot fi rezolvate software, pe când altele rămân cum sunt. Este iar o chestiune de verificare și necesitate.
Cu orice smartphone, trebuie să poți recepționa date de la operatorul tău, să te poți conecta la Internetul mobil și să te asiguri că funcționează modulul WiFi. La Apple iPhone 3GS a fost o problemă cu o anumită versiune de baseband care anula rețeaua WiFi. Când cumperi telefonul și te întâlnești cu vânzătorul, alege un loc public, eventual un fast-food cu WiFi, și să îți aloci circa 30 de minute doar testării tuturor funcțiilor.
Verifică dacă telefonul se încarcă la priză, dacă portul nu e deteriorat și dacă acumulează energie în baterie, nu doar arată animația de încărcare. Lasă-l 5-10 minute la încărcat și verifici procentul. Verifică și dacă repornește fără probleme și nu se blochează într-o buclă de boot și dacă iei un iPhone cu jailbreak, verifică să nu fie tethered, adică să ai nevoie de un PC și un software de jailbreak pentru a-l porni. Asta se verifică printr-o repornire. De asemenea, verifică printr-o repornire și câte procente de baterie pierde telefonul (dacă e cazul). Dacă scade cu 10-20% sau mai mult, ar putea avea o problemă destul de mare cât să nu justifice achiziția.
Telefoanele cu Android cu root (și în rare cazuri fără) au o problemă cu aplicația camerei. O pornești, faci o poză, dă un mesaj de blocare și o închide, apoi n-o mai poți folosi decât după un restart. Ar fi de preferat să nu faci root și să nu cumperi un telefon root-at, deoarece te expui unor riscuri informatice destul de ridicate. Același e cazul și cu jailbreak.
Neapărat, după ce ai introdus cartela SIM și a recunoscut operatorul, inițiază câteva apeluri telefonice și trimite câteva mesaje. Verifică nivelul sunetului din cască și apoi în difuzor, comutând pe speaker. Am întâlnit la un iPhone 4 problema de a nu prelua în difuzor sunetul conversației telefonice. De asemenea, tot la sunet, verifică portul căștilor și intensitatea în acestea. Poți porni o melodie de pe YouTube, prin WiFi, și așa verifici și dacă rămâne conectat la WiFi.
Mai trebuie să verifici și acuratețea ecranului tactil. Chiar dacă mai nou problemele au fost îndreptate, nu strică să verifici dacă funcționează în toate punctele și dacă răspunde corect la atingere. Spre exemplu, toate modelele Nexus One aveau o problemă de acest fel: când se intersectau punctele de touch pe orizontală sau verticală, nu mai erau reproduse corect coordonatele pe ecran.
Mai sus am detaliat problemele pe care le poți întâlni la un smartphone, dar se aplică și tabletelor.
Alte probleme pentru telefoane și tablete second hand
Când vine vorba de aspectul fizic, acesta e ușor de verificat, trebuie doar puțină atenție. Dacă vreo urmă sau zgârietură sunt pe dispozitiv și nu în anunțul inițial, asta înseamnă că îl poți refuza sau poți negocia o reducere a prețului.
Contează să verifici și încărcătorul, să fie cel original, ca să n-ai probleme pe viitor. De asemenea, dacă e vorba de un dispozitiv cu Android căruia i se scoate bateria, verifică să fie originală. Cele mai multe probleme sunt cu dispozitive cu baterie „de schimb“.
Cea mai proastă achiziție a mea a fost un iPhone 3GS. Când l-am testat, eram afară, era luna ianuarie și era frig. A funcționat fără probleme doar până am ajuns acasă, la căldură. Atunci am descoperit că telefonul se supraîncălzește și se blochează afișând ultima aplicație folosită. Trebuia să îl răcesc, băgându-l la propriu în frigider, și să îl repornesc. Așadar, ia-ți timpul necesar și testează un telefon înainte de a da banii.
Un ultim aspect important nu ține de gadget, ci de cel care îți vinde dispozitivul. Te poate convinge să ignori anumite detalii, te poate minți că unele se repară de la sine (vine o actualizare de la producător) și multe altele similare. Informează-te înainte cu privire la produsul pe care îl cumperi ca să n-ai surprize după. Pe site-uri ca okazii.ro ai la dispoziție sistemul de calificative. Iar dacă îl comanzi prin curier, îți asumi tot felul de lucruri, chiar dacă e cu verificarea coletului. Cel mult verifici că pornește și că are accesoriile promise.