Cum să construiești un PC de gaming de buget: Peste 60 FPS, sub 2.300 de lei
Un PC performant nu trebuie să coste neapărat mulți bani. Acestea de mai jos sunt câteva componente cu care vă puteți construi propriul PC de gaming.
Atunci când cineva intenționează să-și cumpere un PC, de foarte multe ori trebuie să aleagă între două opțiuni: fie optează pentru un sistem deja făcut, fie își alege componentele singur, urmând să asambleze calculatorul ulterior. Alegerea unui sistem deja construit vă ușurează foarte mult treaba, din moment ce nu veți mai fi nevoiți să căutați fiecare componentă pe internet. Chiar și așa, procesul s-ar putea dovedi mai dificil pentru unii care se hotărăsc mai greu în astfel de privințe.
De cealaltă parte, achiziționare componentelor separat are avantajele și dezavantajele ei. Principalul punct în minus este timpul pierdut căutând cel mai bun preț pe diferitele magazine online. De asemenea, îmbinarea lor s-ar putea dovedi dificilă pentru unii mai puțin experimentați, fapt ce i-ar putea descuraja pe mulți dintre ei. Cu toate acestea, produsul final obținut are toate șansele să beneficieze de un raport calitate/preț cu mult superior sistemelor deja asamblate.
Cei de la Forbes au prezentat de curând un articol în care detaliază foarte clar metoda prin care vă puteți construi un sistem de gaming cu aproximativ 400 de dolari. Desigur, prețurile erau valabile pentru America, așa că ne-am uitat pe oferta magazinelor din România pentru a găsi cele mai bune oferte disponibile. Prețul pe care l-am obținut a fost de aproximativ 2.250 de lei, componentele fiind în mare parte aceleași, cu excepția RAM și a carcasei. Să vedem deci ce am putea include într-un PC de gaming de buget. Menționăm că prețurile sunt valabile în perioadă curentă, acestea putând să varieze pe viitor.
Cum să construiești un PC de gaming de buget
Carcasa Cooler Master Elite 120 Advanced este o alegere foarte bună dacă nu preferați acele modele extrem de voluminoase care ocupă foarte mult loc într-o cameră. Aceasta include 3 locașe fixe interne de 3,5 inci și 4 de 2,5 inci. De asemenea, carcasa suportă plăcile video de ultimă generația, așa că nu veți avea probleme cu noile modele Radeon sau GeForce, indiferent de lungimea acestora. Printre altele, Carcasa Cooler Master Elite 120 vine cu două ventilatoare include, are format mini ITX și o greutate de doar 3,3 kg. Carcasa poate fi achizitionata de la eMAG pentru 199 de lei.
Procesorul Intel Pentium G3258 ar putea suna ca o alegere ciudată pentru unii la început, dar este capabil de performanțe excelente. Acesta are o frecvență de 3,2 GHz și este perfect pentru cei care sunt interesați de a face ”overclocking”. Avem aici de-a face cu un procesor dual-core care suportă două thread-uri.
După cum menționează și cei de la Forbes, multe dintre jocurile din ziua de azi nu utilizează ”hyper-threading”, motiv pentru care nu ar trebui să ignorați un procesor dual-core; cu atât mai mult, unul care beneficiază de un preț atât de accesibil. Încă un motiv pentru care ar trebui să alegeți Intel Pentium G3258 este socket-ul 1150 folosit de acesta, ceea ce înseamnă că, pe viitor, îl veți putea înlocui chiar și cu un i7 mult mai performant.
Aparent, unele jocuri precum Far Cry 4, sau Call of Duty: Advanced Warfare nu vor rula pe acest procesor dual-core datorită, fiind compatibile la început doar cu modele dual-core. Nu este nevoie, însă, decât să căutați pe Google ”Far Cry 4 injector” și veți găsi software care va rezolva problema, iar jocurile vor rula foarte bine. Procesorul Intel Pentium G3258 poate fi cumpărat de la Altex pentru aproximativ 310 lei.
Placa de bază Asus H81I-PLUS este una foarte simplă, care nu oferă elemente inutile pe care nu le-ați folosi niciodată. Fiind un model destinat celor care nu vor să investească foarte mult, așa că nu va suporta Crossfire, dar veți putea instala până la 16GB RAM. Din punct de vedere al conectivității, veți beneficia de 4 porturi USB 2.0, 2 porturi USB 3.0, 1 port HDMI și un port DVI-D. Placa de bază poate fi achiziționată de pe CEL pentru 281 de lei, sau de pe PC Garage pentru 396 de lei.
Memoria Kingston 8GB DDR3 la 1333MHz este disponibila la eMAG pentru pretul de 319 lei. Variantele resigilate pot fi achiziționate pentru un preț chiar și mai mic. Frecvența de 1333 MHz este suportată de placa de bază, iar Kingston este o companie care ne-a oferit numeroase produse de calitate pe parcurs.
Placa video ASUS Radeon R7 260X cu 2GB GDDR5 este una dintre cele mai bune alegeri pe care le puteți face dacă vă doriți calitate foarte bună pentru un preț accesibil. Puterea pe care Radeon R7 260X este neegalată de altă placă video mai ieftină de 600 de lei.
Cei de la Forbes au optat pentru un model Sapphire, noi am preferat de această dată Asus. Această placă video are 2GB, iar acest lucru ar putea conta foarte pentru cei care preferă jocurile mai noi. Benchmark-urile, însă, sunt cea mai bună dovadă a calității acestui model. Jocurile au fost testate la rezoluție 1080p, la niveluri de detalii medii sau mai mari. Astfel, au fost obținute 61 FPS pentru Tomb Raider cu detalii mari, 61 pentru Alien: Isolation cu detalii mari și 54 de FPS pentru Battlefield 4 cu detalii medii. ASUS Radeon R7 260X cu 2GB GDDR5 poate fi cumpărată de la Altex pentru nu mai puțin de 599 de lei.
Hard-Disk-ul Seagate Barracuda 1TB cu 7200rpm este un model foarte ieftin care a primit review-uri bune în general. Vă oferă o capacitate de stocare de 1TB care se va dovedi suficientă pentru majoritatea utilizatorilor. Puteți achiziționa acest hard drive de la eMAG pentru 279 de lei.
Sursa Corsair Builder Series CX430M poate fi găsită la PC Garage pentru aproximativ 261 de lei. Cei 430W sunt mai mult decât suficienți pentru acest sistem care va necesita, conform Forbes, doar 227W, și vor rămâne așa și pe viitor, în situația în care vreți să achiziționați o placă video mai bună.
Acestea sunt componentele cu care vă puteți construi propriul PC de gaming care vă va rula aproape orice joc la rezoluție 1080p cu detalii medii sau mai mari. Prețul total al componentelor se ridică la 2.248 de lei și nu am inclus sistemul de operare. Pentru mai puțin de 2.300 vă veți construi propriul desktop ieftin care poate rula majoritatea jocurilor de azi la rezoluție Full HD.