Cum poate schimba Apple medicina: Ce trebuie să știi despre ResearchKit
Dintre toate produsele anunțate recent de Apple, ResearchKit are cel mai mare potențial de a îmbunătăți și schimba viața oamenilor.
Tehnologii similare ResearchKit sunt deja folosite în diverse institute de medicină și cercetare. Pentru dezvoltarea sa, Apple a colaborat cu Universitatea Stanford, Penn Medicine, Weill Cornell, Michael J Fox Foundation. Scopul noii platforme este de acorda oricărui utilizator iOS oportunitatea de a participa la cercetări medicale, de a intra in programe care analizează simptomele de boală sau de a împărtăși rapid informații cu medicul.
Astfel, orice terminal Apple se transformă în medic virtual. Sistemul este open source, așadar oricine poate contribui la îmbunătățirea sistemului și codului. Spre exemplu, o aplicație numită m-power ar putea diagnostica persoanele care suferă de Parkinson prin simpla atingere a ecranului. De asemenea, există aplicații destinate bolnavilor de astm sau de boli cardiovasculare, care îi ajută să își monitorizeze tratamentul.
Datorită impactului mare pe care ResearchKit îl poate avea asupra cercetărilor medicale, ar putea deveni rapid cel mai util serviciu lansat vreodată de Apple. Consumatorii vor avea opțiunea de a primi sfaturi specifice, mult mai relevante decât cele opținute la o căutare pe Google a simptomelor, care generează rezultate vagi. Partea bună este că utilizatorii pot controla datele introduse în program. Nimeni nu va avea acces la ele fără acordul persoanei în cauză.
Autor: Andrada Bonea