07 mart. 2015 | 19:12

Cum îi ajută o mănușă robotică și un joc video pe cei care au suferit atacuri cerebrale

ACTUALITATE
Cum îi ajută o mănușă robotică și un joc video pe cei care au suferit atacuri cerebrale

Victimele atacurilor cerebrale au deseori probleme în a-și controla membrele superioare. O echipă de specialiști a găsit o modalitate de a grăbi vindecarea.

Cercetătorii de la University at Hertfordshire au creat o mănușă robotică SCRIPT, sau Supervised Care and Rehabilitation Involving Personal Tele-robotics (trad. grijă supervizată și reabilitare cu ajutorul teleroboticii).

Mănușa robotică este proiectată pentru a se potrivi peste mâna pacienților și peste antebrațul acestora și lucrează în tandem cu un joc video terapeutic.

Jocul îi ajută pe pacienți spunându-le să își miște degetele, încheietura și brațul pentru a naviga printr-un labirint sau pentru a prinde pești, de exemplu. Toată terapia se face acasă, pacientul fiind capabil să se recupereze în confortul locuinței.

”Acest proiect este orientat către pacienții care au suferit un atac cerebral și care vor să se trateze acasă. Scopul nostru este să realizăm terapii pe care oamenii să le practice la domeciliu, în speranța că vor fi mai interesați să le pună în practică. Am încercat acest sistem pe 30 de pacienți și am descoperit că oamenii într-adevăr folosesc sistemul și acasă, mai mult de 100 de minute în fiecare săptămână, iar mișcările mâinilor s-au îmbunătățit”, a declarat Dr. Farshid Amirabdollahian.

Proiectul SCRIPT a fost dezvoltat în ultimii trei ani, fiind finanțat cu peste 5 milioane de dolari. Există două prototipuri și ar putea intra, în curând, în producție.

SCRIPT-robot-hand