24 iul. 2015 | 12:10

Medicamentul revoluționar care te scapă de cataractă

ACTUALITATE
Medicamentul revoluționar care te scapă de cataractă

Descrisă ca fiind o opacifiere progresivă a cristalinului ochiului, cataracta este o boală destul de comună, afectând aproximativ 20 de milioane de persoane din întreaga lume.

Dacă sunt lăsate netratate, cataractele pot duce la orbire. Cataracta este deja cauza principală a pierderii vederii în cazul adulţilor peste 55 de ani şi este cea mai întâlnită cauză de orbire la nivel mondial. Evident, există deja tratamente cunoscute, dar cercetătorii americani au dezvoltat unul nou, care ar putea revoluționa industria, scrie Science Alert.

Este vorba despre un medicament lichid, care poate fi „picurat” direct în ochi, iar scopul său este de a dizolva cataracta. Cercetătorii speră să poată oferi o alternativă tratamentului dureros și foarte scump care există deocamdată, pentru această problemă. Din 32 de milioane de oameni orbi, 20 de milioane de cazuri au fost determinate de cataractă. Prin urmare, posibilitatea de a te vindeca cu ajutorul unor picături, în locul operației costisitoare, ar fi mai mult decât îmbucurătoare.

Medicamentul dezvoltat recent se bazează pe lanosterol, iar oamenilor de știință le-a venit ideea de a-l testa pentru cataractă atunci când au întâlnit un caz în China. Doi frați sufereau de o formă congenitală de cataractă, care nu le afectase niciodată părinții. Cercetătorii au descoperit că aceștia suferiseră o mutație care oprise producția de lanosterol. Așadar, au tras concluzia că substanța aceasta ar putea fi cheia unui tratament eficient.

Picăturile au fost testate în trei tipuri de experimente. Întâi, oamenii de știință au lucrat cu lentile umane în laborator, și au observat o descreștere a dimensiunilor cataractei. Apoi, au testat efectul pe iepuri, și potrivit Science Mag, după șase zile, 11 dintre cei 13 cobai au trecut de la cataractă severă la o formă blândă sau au fost vindecați complet. În cele din urmă, l-au testat pe câini, iar aceștia au reacționat similar iepurilor. Rezultatele complete au fost publicate în revista Nature, iar pasul următor este de a efectua și mai multe teste, și mai ales de a vedea efectul asupra oamenilor.

[related]