07 apr. 2015 | 16:52

Cum au ajuns europenii să aibă pielea albă

ACTUALITATE
Cum au ajuns europenii să aibă pielea albă

Noi studii au scos la iveală faptul că unele dintre principalele caracteristici ale europenilor au apărut în urmă cu mai puțin timp decât se credea.

Este deja bine cunoscut faptul că primii oameni de pe Pământ au migrat de pe continentul african. Primii dintre aceștia care au ajuns în Europa cel mai probabil aveau pielea neagră. Însă în ziua de astăzi, pielea albă este cea care caracterizează popoarele de pe bătrânul continent. De asemenea, în urmă cu mai multe milenii, toleranța la lactoză nu era comună, dar în ziua de astăzi produsele lactate sunt alimente de bază pentru o mare parte a populației. Cum și când s-au produs toate aceste schimbări?

Pentru a afla răspunsurile la întrebările de mai sus, o echipă  internațională de cercetători a studiat diverse secvențe din ADN-ul a 83 de subiecți din diverse situri arheologice europene. Astfel, se pare că în urmă cu aproximativ 8.000 de ani, populațiile europene aveau pielea închisă la culoare.

colonialism european cover

A fost nevoie de migrații succesive pentru ca acest lucru să înceapă să se schimbe. Într-un final, populațiile din Orientul Apropiat care au pătruns în Europa au adus genele care cauzează depigmentarea pielii. Astfel, cu 5.800 de ani în urmă, se consideră că europenii au dobândit pielea de culoare albă. În tot acest timp, însă, populațiile din nord se pare că aveau atât genele pentru piele albă, cât și pe cele pentru ochi albaștri.

Selecția naturală pe continentul european

Toate acestea au legătură cu evoluția. Odată ce au migrat înspre nord, populațiile cu piele neagră aveau nevoie să absoarbă mai multe radiații ultraviolete pentru a sintetiza vitamina D. În acest fel, au apărut ”mutațiile” reprezentate de pielea albă care au început să se înmulțească odată cu trecerea timpului. Acesta ar putea fi considerat un exemplu clar de selecție naturală, piele albă fiind mai potrivită pentru asemenea latitudini.

Am menționat mai devreme vitamina D. Principalul motiv pentru care o persoană are nevoie de vitamina D în corp este pentru a absorbi anumite elemente precum magneziu, fier, zinc sau calciu În ziua de astăzi, cea mai importantă sursă de calciu pentru mulți oameni sunt produsele lactate. Dar cu mai mult de 4.000 de ani în urmă, oamenii din Europa nu putea digera laptele. Nici cele două populații migratoare nu beneficiau de această capacitate, ea devenind comună acum aproximativ 4.300 de ani.

Cercetătorii s-au orientat și asupra altor caracteristici precum înălțimea, scoțând la iveală faptul că în urmă cu aproximativ 6.000 de ani, oamenii de peninsulele Iberică și Italică au scăzut în înălțime. Noile descoperiri sunt cel mai recent exemplu de evoluție în rândul oamenilor, subliniind încă o dată rolul alimentației și al mediului înconjurător în dezvoltare.