10 iun. 2015 | 12:17

Cele mai nebunești planuri din Războiul Rece: de la animale spion la bombardarea Lunii

FEATURE
Cele mai nebunești planuri din Războiul Rece: de la animale spion la bombardarea Lunii

Războiul Rece poate fi definit ca un conflict non-militar, deschis şi limitat, care s-a dezvoltat după cel de-al Doilea Război Mondial şi s-a încheiat în 1991, între URSS şi SUA, state cu ideologii şi sisteme politice diametral opuse.

Termenul de „Război Rece” a fost popularizat de către ziaristul american Walter Lippmann şi a intrat în limbajul uzual în 1947. Expresia „Război Rece” a fost consacrată de scriitorul spaniol Don Juan Manuel în secolul al XIV–lea, prin descrierea conflictului dintre creştinism şi islamism. El vede deosebirea între un război rece şi unul fierbinte prin mod în care acestea iau sfârşit.

SUA plănuia să arunce Luna în aer

Dincolo de lucrurile pe care le cunoaște toată lumea, Războiul Rece are și câteva secrete bine ascunse. S-a descoperit recent că în 1950, SUA plănuia să trimită o bombă nucleară pe Lună pentru a-și arăta puterea. Proiectul se numea A Study of Lunar Research Flights sau Project A119 și nu a fost pus în practică, dar intenția inițială era de a intimida Uniunea Sovietică după lansarea primul satelit, Sputnik 1, prin care și-a manifestat puterea tehnologică.

Bomba ar fi generat o explozie masivă, vizibilă de pe Pământ, care ar fi avut scopul de a îngrozi Uniunea Sovietică, potrivit fizicianului Leonard Reiffel. Astronomul Carl Sagan a fost responsabil pentru o parte din calculele care ar fi putut cauza detonarea bombei. De asemenea, una dintre biografiile celebrului astronom specifică faptul că acesta ar fi încălcat regulile de securitate menționând proiectul într-o aplicație pentru o bursă academică. Reiffel, care s-a ocupat cu cercetarea nucleară la Armour Research Foundation, a confirmat zvonurile, potrivit RT.

Documentele proiectului au fost ținute secret pentru aproape 45 de ani, iar guvernul american niciodată nu a recunoscut implicarea în dezvoltarea lui. Misiunea a fost abandonată din motive de siguranță. Din fericire, în loc să arunce Luna în aer, americanii au anulat proiectul în ianuarie 1959 și s-au ocupat de demersurile pentru a trimite un om în recunoaștere.

luna explozie razboiul rece

Alte planuri ciudate ale puterilor

Dar acesta nu este singurul lucru interesant și mai puțin cunoscut publicului larg, în ceea ce privește Războiul Rece. De exemplu, CIA a făcut un video pornografic cu o persoană care semăna izbitor cu președintele indonezian Sukarno, pentru a-l discredita pe acesta, întrucât era văzut ca fiind un mare pericol. De asemenea, existau dovezi potrivit cărora existau planuri prin care americanii plănuiau asasinarea acestuia, și chiar aveau un agent plătit pentru asta.

O altă legendă a Războiului Rece se leagă de faptul că membrii Uniunii Sovietice au crezut că aglomerația din centrul curții Pentagonului era, de fapt, o întâlnire secretă. În realitate, era vorba despre un stand cu hot-dogs. Rușii vedeau soldați americani intrând și ieșind zilnic din micul spațiu amenajat. Rușii credeau că există un buncăr secret, în care americanii pun la cale planuri distructive. În realitate, aceștia doar luau prânzul, la un stand cu hot dog. Totuși, acest fapt nu a fost confirmat de oficialii ruși.

De asemenea, americanii au crezut că aruncarea de prezervative imense cu eticheta Medium îi va demoraliza pe ruși, punându-i față în față cu un popor superior din punct de vedere anatomic. Planul nu s-a materializat niciodată, dar trebuie să recunoaștem că ar fi avut umor.

O altă operațiune hilară a CIA a implicat implantarea de dispozitive pentru a spiona conversațiile rușilor, dar a eșuat rapid. Operațiunea s-a numit, sugestiv, Operation Kitty. Se crede că aceasta a fost prima tentativă de a transforma un animal în spion, dar, din nefericire, prima pisică trimisă în misiune a fost călcată de mașină. Oricât de ciudate ar părea toate aceste planuri și metode de intimidare, se spune că în dragoste și în război totul este permis. Se pare că americanii și rușii au adoptat această filosofie în secolul trecut, și încă nu suntem siguri că au abandonat-o.