Ce s-ar întâmpla dacă ai trage cu arma în spațiu
Nu pot izbucni incendii în spațiul lipsit de oxigen, dar se pare că armele pot trage. Dar ce se întâmplă atunci când faci asta, de fapt?
Muniția modernă conține propriul oxidant, care va general explozia prafului de pușcă și, implicit, permite eliberarea gloanțelor oriunde ai fi în Univers, fără să fie nevoie de oxigen în atmosferă, notează Live Science. Singura diferență între un foc de armă pe Pământ și unul în spațiu constă în forma fumului rămas în urmă. În spațiu, ai putea observa o sferă de fum care se extinde, potrivit lui Peter Schultz, astronom al Universității Brown.
Totuși, pentru că subiectul este atât de controversat, se pot face multe scenarii improbabile, dar cel puțin interesante.
Imaginează-ți că plutești nestingherit în spațiu și, absolut întâmplător, ai o armă și un singur glonț. Să presupunem că hotărăști, din motive necunoscute, să împuști cosmosul. În această situație, a treia lege a lui Newton spune că forța eliberată de glonț te va propulsa în spate, iar glonțul nu se va opri niciodată. Asta pentru că Universul se extinde prea repede pentru ca un simplu glonț să poată ține pasul, potrivit spuselor Matijei Cuk, astronom al Harvard și SETI.
Timp de zeci de ani, kitul de supraviețuire pentru cosmonauții ruși includea o armă. Și nu orice fel de armă, ci una complexă, cu trei țevi, care avea scopul de autoapărare, în eventualitatea în care cosmonauții ar fi aterizat pe Pământ într-o zonă periculoasă. Desigur, opțiunea de a folosi arma în spațiu rămânea în picioare. Ce s-ar fi întâmplat dacă un cosmonaut ar fi decis să deschidă un foc pe Jupiter, de exemplu? Robert Flack, fizician la Universitatea din Londra, spune că imensul câmp gravitațional al lui Jupiter ar fi absorbit glonțul, chiar dacă acesta este eliberat fără o țintă clară.
Să împuști pe cineva pe la spate e un act de lașitate. În spațiu, ai avea șanse să te împuști singur astfel. Ai putea păți asta, de exemplu, dacă ai fi în orbita unei planete. Bine, ar trebui să eliberezi glonțul orizontal, la altitudinea măsurată milimetric pentru ca acesta să încercuiască planeta și să se întoarcă de unde a plecat, adică la tine. Dar, oricum, rămâne o variantă posibilă. Oricât ar suna de ciudat, oamenii de știință au luat în calcul posibilitatea, pentru a investiga efectele impactului la viteză mare.