04 iun. 2015 | 11:00

Ce este bosonul Higgs? Explicația pe înțelesul tuturor

ȘTIINȚĂ
Ce este bosonul Higgs? Explicația pe înțelesul tuturor

Deși au existat multe controverse în presă pe această temă, puțini au încercat să explice ce este bosonul Higgs.

Tocmai din acest motiv, vă prezentăm în continuare cele mai importante informații despre descoperirea epocală făcută la Geneva.

Ați auzit sute de știri despre bosonul Higgs, supranumit și ‘particula Dumnezeu’, care a dat naștere unor controverse uriașe între lumea religioasă și cea științifică, însă puțini au fost cei care au încercat să explice cât mai limpede și clar ce este bosonul Higgs și de ce descoperirea lui este atât de importantă.

Tocmai pentru că adevăratele explicații științifice au fost acoperite de controversele fără sens, ne-am gândit să vă prezentăm ce este bosonul Higgs și care e importanța lui, pe înțelesul tuturor.

Ce este bosonul Higgs și când a fost descoperit

Bosonul Higgs a fost numit după fizicianul scoțian Peter Higgs. ‘Particula Dumnezeu’, așa cum este numită, este o particulă elementară ipotetică din familia bosonilor, despre care se crede că poate să confere masă celorlalte particule elementare.

Oamenii de știință au fost preocupați de răspunsul la întrebarea ‘ce este bosonul Higgs’ și de teoretizarea lui încă din anul 1960. Din anul 2011 au început controversele cu lumea religioasă deoarece pentru dovedirea existenței acestei particule s-a început folosirea acceleratoarelor de particule, în special LHC de lângă Geneva, Elveția.

Bosonul Higgs rezultă la coliziunea a doi protoni de înaltă energie și are o viață foarte scurtă, după care se dezintegrază în particule mai mici, motiv pentru care a fost greu de dovedit existența lui.

În data de 13 decembrie 2011, CERN a anunțat pentru prima oară că au găsit noi dovezi despre ceea ce este bosonul Higgs și au confirmat dovedirea definitivă a existenței sale. La 4 iulie 2012, ei au confirmat observarea unei noi particule, cel mai masiv boson observat până acum.

Ce este bosonul Higgs și cum ne influențează viața

Bosonul Higgs este particula care dă masă oricărei substanțe. Bosonii Higgs sunt cei care aduc greutatea în componența subparticulelor și de acolo în a oricărui obiect din univers. Există un câmp care este prezent pretutindeni în univers în care există bosonii. Celelalte particule atrag bosonii într-o măsură mai mică sau mai mare.

Cei de la CNN foloseau o explicație haioasă pentru a înțelege mai bine: particulele sunt ca oamenii populari la o petrecere, cei care atrag în jurul lor alți oameni, în cazul științific bosonii Higgs, rezultând implicit o greutate mai mare.

Este numită ‘particula Dumnezeu’ tocmai pentru că modelează tot ceea ce ne înconjoară.

Ce este bosonul Higgs și de ce a generat controverse

Din lipsa de informație și documentare științifică despre ce este bosonul Higgs, a luat naștere o controversă religioasă. Au existat mai multe voci care au cerut oprirea acceleratoarelor de particule, susținând că acestea ar putea genera sfârșitul lumii.

O altă problemă reală a cercetărilor pentru descoperirea bosonului Higgs au fost cheltuielile uriașe care au fost necesare la construirea acceleratoarelor de particule aflat sub pământ la 100m și întinse pe aproape 30 km.