18 sept. 2015 | 14:15

Cât de ușor e să fii dat afară pentru un mesaj publicat pe Facebook

ACTUALITATE
Cât de ușor e să fii dat afară pentru un mesaj publicat pe Facebook

Dacă aveai impresia că amenințarea că poți fi concediat pentru ceea ce publici pe Facebook e o glumă, se pare că ar trebui să o iei în serios.

Drept dovadă, o jurnalistă din judeţul Botoşani a fost concediată din cauza a ceea ce a publicat pe Facebook. Mesajul se dorea unul ironic, dar şeful său nu l-a găsit la fel de amuzant. Cristina s-a specializat în jurnalism la Iaşi şi este o jurnalistă din judeţul din Botoşani. Sau, mai bine zis, era până de curând, când şeful său a considerat că un mesaj publicat de ea pe Facebook este prea mult. Ea lucra drept reporter şi mai avea un contract de part time pe un proiect cu fonduri europene, de care se ocupa acelaşi om, care era şi şef peste redacţie. După o perioadă de aproape două luni de muncă, cu weekenduri ocupate şi cerinţe tot mai mari ale şefului, ea a decis să renunţe la locul de muncă de jurnalistă şi să rămână doar cu cel part time.

 

Nu trebuie să faci prea multe pentru a fi concediat

În acea zi, într-o notă ironică, a publicat pe Facebook mesajul The slave is free (n.red.: Sclavul este eliberat). Gluma sa n-a fost apreciată de şef, care a decis că dacă tot se simte sclavul eliberat, să fie liber de tot. Şi-a povestit experienţa concediatului pe Medium (în engleză), iar cei de la Adevărul au vorbit cu ea pentru a afla mai multe despre perioada ei în presă şi despre acest moment în care de la o glumă, şi un mesaj pe o reţea socială, s-a ajuns la concediere.

„(La ziar) m-am întors să-mi fac experienţa pe care toţi ţi-o cer. Am avut senzaţia că prind vreo divinitate de picioare, făceam mult teren, dar îmi plăcea. Am început să am din ce în mai multe responsabilităţi în sensul în care primisem şi «evenimentul» (n.red.: rubrica de actualităţi şi evenimente) în grijă şi, practic, tot ce era pe urgenţe, spital, pompieri, accidente, etc., era în sarcina mea. Plus Justiţia şi Consiliul Judeţean. Pe scurt, eram depăşită”, spune Cristina.

În articolul publicat pe Medium, Cristina spune că până acum, când mai auzise de concedieri din cauza mesajelor de pe Facebook, se gândea că şi forma conţinutului are de-a face. „Aveam impresia că astfel de mesaje pe social media, din cauza cărora oamenii sunt concediaţi, sunt dintre acelea răutăcioase, care folosesc cuvinte dure, dar mi s-a demonstrat că nu e chiar aşa”, scrie ea. De muncă era, timp nu prea şi şeful ziarului aplicase pentru un proiect pe fonduri europene, iar corpul redacţional a devenit implicat în acest plan.

Odată cu implicarea a venit şi mai mult muncă, iar Cristinei i-a revenit rolul de asistent educaţional, adică locul de muncă part time cu care voia să rămână după ce renunţase la cel de jurnalistă. Ea putea să rămână în proiect până la final, dacă dorea, conform şefului. La o zi după ce mesajul ei a fost publicat pe Facebook, el i-a spus că e timpul să elibereze „sclavul” de tot, încheind astfel şi acest contract. În prezent, ea şi-a luat pauza pe care o voia pe când trebuia să fie la toate evenimentele de care se ocupa. Ea a mai urmat cursurile de masterat la Cluj pe specializarea Media Communication.