17 nov. 2015 | 11:08

Care sunt modalitățile prin care Anonymous poate ataca ISIS

ACTUALITATE
Care sunt modalitățile prin care Anonymous poate ataca ISIS

Faimoasa grupare de hackeri Anonymous a promis într-un clip publicat online că se va răzbuna pe gruparea jihadistă din Siria pentru atacurile din Paris.

Gruparea internațională a promis că va ”uni umanitatea din întreaga lume” împotriva ISIS, și i-a prevenit pe teroriști în privința unor viitoare atacuri asupra rețelelor de recrutări online pe care le utilizează. Vorbitorul din spatele măștii Guy Fawkes vorbește franceză și promite represalii necruțătoare în urma atacurilor din Franța. ”Vă vom găsi, și nu vă vom mai da drumul”, ”Vom începe cea mai mare operațiune împotriva voastră”, ”Așteptați-vă la atacuri cibernetice uriașe împotriva voastră. Războiul a început. Pregătiți-vă.”

Știm că nu e chiar de glumă cu Anonymous, dar nu ar strica să știm exact care ar fi implicațiile unei acțiuni din partea grupării. Video-ul de mai sus nu e foarte specific din acest punct de vedere, dar, făcând o retrospectivă a metodelor folosite de hackeri în trecut, ar trebui să știm la ce să ne așteptăm.

Probabil că un prim pas ar fi diseminarea informațiilor secrete ale ISIS, împreună cu planuri de bătaie, nume-cheie și alte informații vitale pentru acțiunile lor militare. Nu există niciun dubiu că guvernele deja încearcă să obțină același lucru, la rândul lor. În ianuarie, după atacurile teroriste de la Charlie Hebdo, hackerii francezi şi belgieni au blocat un site francez care susţinea ISIS şi peste 1.500 de pagini de Twitter şi Facebook ale unor susţinători ai Statului Islamic. O altă metodă ar fi să ne fie dezvăluite informații personale ale persoanelor implicate. Datele ar fi distribuite sub anonimat, pe canale accesibile publicului, precum site-ul Pastebin sau forumul 4chan.

Una dintre cele mai complexe campanii a fost atacul lansat împotriva PayPal, VISA și Mastercard, drept răspuns pentru lesa care a fost legată de gâtul Wikileaks. Wikileaks era, și încă e, dependentă de donații pentru a-și continua existența. Guvernul american făcuse planuri serioase pentru a face ca aceste donații să fie imposibile, iar Anonymous nu a fost tocmai de acord cu asta, așa că a decis să folosească la potențial maxim Low Orbit Ion Cannon. Acest instrument a permis oricui să se implice în aceste atacuri DDOS (Denial of Service).

După acest episod, Anonymous s-a orientat către sfera politică, atacând site-uri asociate cu pornografia infantilă, și cele ale guvernului israelian, drept răspuns pentru atacurile din Palestina. Atacurile de tip DDOS implică supraîncărcarea serverului web cu date, astfel încât să cedeze presiunii. De obicei, site-urile rămân offline până se ocupă un expert de ele, sau până când Anonymous oprește acest bombardament virtual. E de așteptat ca Anonymous să folosească aceste atacuri și împotriva ISIS, scriu cei de la Tech Insider.

Ai încercat vreodată să cauți numele fostului senator al Pennsylvania, Rick Santorum, pe Google? Probabil că nu, dar dacă vei încerca, vei observa că primul rezultat generat nu e pagina de Wikipedia dedicată lui, ci o pagină care explică neologismul de la care a plecat numele său. Aceasta e definiția metodei cunoscută drept „Google Bombing”: „bombardarea” cu linkuri către o definiție alternativă, pentru a modifica rezultatele afișate prima oară de Google. Dacă un număr imens de site-uri și utilizatori redefinesc termeni precum „recrutare ISIS”, abilitatea grupului de a recruta noi membri pe Internet ar fi considerabil afectată.

Chiar dacă sună infantil, o altă opțiune viabilă ar fi apelurile telefonice în masă. ISIS are specialiști în criptarea informațiilor, iar această criptare a informațiilor ar putea fi afectată puternic de bombardarea cu telefoane de la serviciile digitale. Scopul din spatele Anonymous, până la urmă, e să pună bețe în roate abilității ISIS de a opera.