12 nov. 2015 | 19:05

Call of Duty: Black Ops 3 – E timpul pentru o revenire în prezent [REVIEW]

ACTUALITATE
Call of Duty: Black Ops 3 - E timpul pentru o revenire în prezent [REVIEW]

Call of Duty: Black Ops 3 nu are un single-player reușit, însă este salvat de multiplayer-ul său excepțional.

Call of Duty cred că este singura franciză din lume care poate realiza încasări de sute de milioane pe baza unui joc chiar și în condițiile în care acesta vine cu un număr limitat de îmbunătățiri. În cazul în care nu ați auzit, Call of Duty: Black Ops 3 a reușit să încaseze nu mai puțin de 550 de milioane de dolari în primele trei zile după lansarea oficială.

De fapt, rezultatele au fost atât de bune, încât dezvoltatorii le-au comparat cu cele înregistrate de Jurassic World. Desigur, Call of Duty: Black Ops 3 nu va ajunge niciodată sa facă la fel de mulți bani precum Jurassic World. Performanța este, totuși, una notabilă.

[related]

Trecând peste detaliile financiare, noul Call of Duty merită cei aproximativ 200 de lei pe care îi veți cheltui pentru a-l achiziționa. Nu există dubiu din acest punct de vedere. Însă este departe de a fi un joc perfect, iar în cazul în care sperați să aveți parte de o campanie single-player captivantă, s-ar putea să fiți surprinși în mod neplăcut.

În România, Call of Duty: Black Ops 3 este disponibil pe 5 platforme: PlayStation 4, Xbox One, PC, PlayStation 3 și Xbox 360.

Pentru prima oară în cadrul seriei Call of Duty, vă puteți alege să jucați cu un personaj feminin. Opțiunea vă este prezentată la început, înainte de debutul campaniei single. Pe lângă sex, veți mai avea de ales dintr-un număr de înfățișări. Au vreo importanță aceste lucruri? Evident, răspunsul este nu. Veți putea vedea fața personajului cu care jucați doar în câteva cutscene-uri și atunci, probabil, nu-i veți acorda o importanță aparte.

Call of Duty: Black Ops 3

Cât despre poveste din single, aceasta probabil că avea potențial, însă Treyarch nu a reușit să scoată tot ce se putea. În unele momente, aceasta este atât de lipsită de sens încât am început să apreciem și mai mult storyline-ul din primul Black Ops, plin de teorii ale conspirației, de scenarii și de teatre de luptă care mai de care mai interesante. Nu cred că are rost să mai menționez că dialogurile personajelor nu sunt deloc convingătoare, iar Treyarch nu s-a străduit foarte mult să ne apropie de ele.

Pe parcursul campaniei single, veți depinde de ceea ce Treyarch a denumit ”Direct Neural Interface”. Această abilitate vă va permite să interacționați cu diverse sisteme computerizate și să vă folosiți de ele pe parcursul luptelor. Astfel, la un moment dat veți avea posibilitatea de a controla diverși roboți și de -ai pune să se lupte între ei pentru a trece mai rapid de etapele dificile.

Call of Duty: Black Ops 3

Campania de single este îmbunătățită de câteva abilități importante. Ceea ce în trecut era o lovitură rapidă de cuțit sau o lovitură cu patul armei (acel melee) este înlocuit acum de un pumn direct cu care veți putea distruge imediat orice inamic. Trebuie să aveți grijă la roboți, totuși. Roboții pot fi decapitați de un astfel de pumn, însă partea inferioară poate continua atacul.

Puteți, de asemenea, să deveniți invizibili atunci când vă doriți, pentru o perioadă limitată de timp. Evident, nu vă veți folosi de acest lucru pentru a depăși anumiți inamici, așa cum era cazul în Crysis, ci pentru a vă poziționa mai bine pe hartă sau pentru a vă reface în cazul în care sunteți aproape de muri în joc. Aveți un grup mare de inamici adunați într-un singur loc și nu reușiți să treceți de ei? Nicio problemă. Nu trebuie decât să activați ”concussive wave”. Odată ce vă aflați lângă inamici și folosiți abilitatea aceasta, veți declanșa o explozie uriașă în jur care va anihila orice inamic pe o rază de câțiva metri.

Call of Duty: Black Ops 3 – Puncte Pro

Multiplayerul. Dacă ați cumpărat în ultimii ani Call of Duty doar pentru campania de single, atunci trebuie să vă regândiți prioritățile. Da, parte de single este oarecum plictisitoare, însă multiplayer-ul este cel mai bun pe care îl veți vedea într-o serie de jocuri first-person shooter. Acesta include mai multe ramuri cu abilități pe care le puteți debloca pe parcurs, și monede speciale (cryptokeys), folosite pentru a debloca diverse opțiuni de personalizare pentru arme.

Call of Duty: Black Ops 3

Una dintre cele mai interesante adiții este cea a specialiștilor. Aceștia sunt în număr de nouă și fiecare are o abilitate specială, pe care o folosiți pentru a acumula mai mult kill-uri. Abilitățile acestea se activează extrem de greu, astfel că va trebui să vă folosiți de ele cu atenție. Și din punct de vedere al personalizării, multiplayer-ul este impresionant, cu o varietate mare de opțiuni în ceea ce privește personajele și armele disponibile.

Și să nu uităm de propulsoarele pe care le-am văzut și în Advanved Warfare și care vă ajută să urcați pe pereții cei mai înalți să să săriți peste obstacole.

Call of Duty: Black Ops 3

Grafica este una de excepția, așa cum a fost cazul jocurilor AAA din acest an. Nu am testat jocul decât pe PS4, astfel că nu mă pot pronunța în legătură cu optimizarea pentru PC. Pot să spun, însă, că nu am avut part de momente în care numărul de cadre pe secundă să scadă subit din cauza detaliilor, jocul mișcându-se fluent în permanență. Singura situație în care grafica nu mi-a plăcut a fost atunci când am folosit modul split-screen, însă aceasta nu este o problemă care afectează doar jocul de față.

Call of Duty: Black Ops 3 – Puncte Contra

Campania single-player este principalul punct slab al jocului. Nu voi insista asupra acestui subiect deoarece am menționat mai devreme multe dintre lucrurile care nu mi-au plăcut. Call of Duty are nevoie, însă, de ceva nou. O poveste nouă. Orice. Modern Warfare a fost excelent. Imran Zakhaev a fost un personaj extrem de bine construit. Black Ops a fost la fel de reușit, iar Alex Mason a fost unul dintre cele mai populare personaje ale jocului. Seria Black Ops a ajuns acum prea departe, iar Call of Duty ar trebui să evolueze către altceva.

Call of Duty: Black Ops 3 – Concluzie

Ultimele jocuri Call of Duty ne-au oferit multe momente frumoase, dar cred că ar fi timpul pentru o revenire în prezent. Nu prea multe lucruri vor fi obținute dacă vom continua cu scenariile din viitor, iar armele nu vor deveni decât mai ciudate. Într-adevăr, m-am distrat controlând drone, dând pumni roboților și alergând pe pereți.

Mai mult decât atât, multiplayer-ul este probabil cel mai bun și cel mai bogat în feature-uri pe care îl puteți experimenta în prezent. Cu toate acestea, e clar că seria are nevoie de un reboot dacă vrea să se bucure de aceeași popularitate și în anii următori.