22 dec. 2015 | 16:58

Blockchain, Bitcoin și Noua Ordine Mondială a plăților online

ACTUALITATE
Blockchain, Bitcoin și Noua Ordine Mondială a plăților online

Deși există de mai mult de un an pe Internet, Bitcoin a devenit o forță ce, în acest moment, nu mai poate fi oprită. Deși noi am acoperit misterul fondatorului Bitcoin, Satoshi Nakamoto, ca fiind o ”anchetă” într-o continuă desfășurare, e clar că succesul acestuia este datorat fie unor factori externi extrem de influenți, fie unui geniu de o raritate extremă care va tinde să schimbe felul în care facem tranzacții pe Internet.

Blockchain sau, cum ar veni în română, ”succesiunea de segmente”, este un principiu general, de bază, al tranzacțiilor online cu valută digitală, ce stă la baza celui mai de succes model de schimb de bani online pe bază de ”facturi” organizate aleatoriu: moneda Bitcoin.

Ca să putem explica pe scurt ce este un ”blockchain”, trebuie să înțelegem importanța securizării definitive a banilor digitali ce nu pot fi alterați, furați sau anulați. Pentru ca un blockchain să existe, este nevoie de un proces de contabilizare automată, aproape ”indestructibilă” care să garanteze sistemului de verificare a destinatarului banilor că tranzacția nu a fost modificată sau alterată în vreun fel, din momentul în care banii au fost trimiși. Acest proces este contabilizat într-un registru imens format din segmente legate între ele (blockchain), care sunt poziționate aleatoriu și sunt criptate într-un mod extrem de strict. Segmentele sunt randomizate permanent iar fiecare acces la acest registru este verificat printr-un sistem de ”consens distribuit”, ce este criptat, astfel încât să nu altereze și să corupă nici unul dintre segmentele deja existente în registru. Orice corupere apărută în segment va anula toate tranzacțiile realizate ulterior. Consensul distribuit este esențial, pentru că multitudinea de sisteme care accesează registrul va analiza și garanta integritatea sa la fiecare tranzacție, iar dacă o ”nepotrivire” va apărea în registru, accesul va fi blocat iar tranzacția anulată.

Momentan singura valută ce folosește sistemul de consens distribuit este Bitcoin, însă, se pare că succesul acestui sistem a avut un efect atât de hotărâtor în lumea finanțelor încât a provocat interesul lui Linux Foundation pentru a da drumul unui program numit Open Ledger Initiative (Inițiativa Registrului Deschis) care să includă giganți mondiali precum IBM, Intel, Mitsubishi și Cisco. Iar pentru că vorbim până la urmă de bani, bănci imense precum J.P. Morgan, Wells Fargo și London Stock Exchange s-au alăturat, de asemenea, acestui program care, practic, intenționează să copieze modelul Bitcoin într-o formă mai legală și fără să aibă lideri căutați de poliție la nivel mondial.

Deși liderul proiectului Bitcoin, faimosul și misteriosul Satoshi Nakamoto, a inventat acest sistem extrem de avansat de securizare a tranzacțiilor prin descentralizarea lor și a facturilor din mediul online, venirea lui IBM în această schemă cu siguranța va duce un sistem deja genial la nivele incredibil de avansate. Capacitatea de a fluidiza segmentul financiar, precum băncile și bursele, prin tranzacții și plăți online cu ajutorul unui registru descentralizat, permanent verificat, ce nu necesită controlul nesigur al unui singur aloritm centralizat de tranzacții, așa cum este de exemplu PayPal, va face din aproape orice schimb de bani online o acțiune instantanee, sigură și stabilă, printr-un sistem ce nu poate fi spart de eventuali hackeri.

Deși Blockchain-ul este de fapt o infrastructură excepțională, ce aproape sigur va îngropa sisteme de tranzacții online precum PayPal, aceasta ar putea fi nimic mai mult decât baza pentru dezvoltarea a ceea ce am putea numi pe viitor ca fiind o valută digitală unică folosită pe plan mondial. Un fel de Bitcoin folosit fără limite, în mod legal de absolut toată lumea pe această planetă.

Cum această perspectivă este mai mult decât atractivă pentru sectorul financiar mondial, datorită ușurinței cu care tranzacțiile și plățile online se vor face cu ajutorul acestei monede digitale unice, companii precum Intel, Fujitsu, Digital Asset Holdings, ANZ Bank și multe altele, s-au alăturat programului mai sus menționat care să garanteze apariția unei ”noi ordini mondiale” financiare, dar pe Internet.