16 iun. 2015 | 11:56

Înfrângerea ISIS în Irak e un fals al Internetului, dar presa americană a crezut-o

ACTUALITATE
Înfrângerea ISIS în Irak e un fals al Internetului, dar presa americană a crezut-o

Un utilizator de Twitter a reușit performanța de a păcăli agențiile de presă inventând o bătălie în Irak pe care ISIS a pierdut-o.

Luptele care au loc în Irak în prezent au reușit să atragă atenția întregii lumi prin incapacitatea forțelor de securitatea de a învinge brigăzile de teroriști. În prezent, acestea controlează un teritoriu extrem de mare, pe suprafața a două țări din regiunea aceea: Irak și Siria. În încercarea de a publica mai rapid cele mai noi știri din regiune, însă, agențiile de presă de foarte multe ori uită se verifice în mod corespunzător sursele, lucru care poate duce la situații jenante precum cea de mai jos.

Conform celor de la Gizmodo, pagina de Twitter @IraqSurveys publica în mod normal știri reale din regiune. Asta până când, într-o zi, persoana care deține contul respectiv probabil a decis să testeze vigilența agențiilor din străinătate. Astfel, aceasta a furnizat o informație conform căreia ISIS ar fi suferit o înfrângere în Shichwa. Pentru ca știrea să pară cât mai autentică, au fost adăugate și o serie de poze care au fost, desigur, preluate și ele.

În mod surpinzător, nimeni nu și-a dat seama de situație, deși cuvântul ”Shichwa” descrie o metodă de a produce brânză cunoscută în Irak. La scurt timp după publicare, susținătorii armatelor irakiene au început să se laude cu victoria aceasta, susținătorii ISIS au trecut la amenințări, iar arabii saudiți au devenit îngrijorați în legătură cu refugiații. Conform BBC, deținătorul contului ar fi apelat la această metodă și pentru a testa milițiile șiite din Irak. Din câte se pare, acestea și-au asumat la scurt timp după publicare meritele pentru o victorie pe care nu au obținut-o niciodată.