Asus Zenbook UX305 – La un procesor distanță de perfecțiune [REVIEW]
Cu un carcasă extrem de subțire, un ecran cu rezoluție foarte mare și o tastatură de excepție, Asus Zenbook UX305 are un potențial uriaș.
În general, un ultrabook nu are de îndeplinit atât de multe condiții. Există trei elemente importante de care acestea trebuie să beneficieze: un design subțire și o greutate mică pentru a fi cât mai portabil, o baterie cu o autonomie relativ mare și o putere suficient de mare pentru a putea face față cerințelor zilnice ale utilizatorilor. Nu are nevoie să ruleze GTA V sau un număr de programe complicate. Asus Zenbook UX305 se achită, în mare măsură, de toate aceste trei îndatoriri.
Asus Zenbook UX305 impresionează încă de la prima vedere, având o construcție simplă, fără elemente inutile. De la debutul seriei Zenbook în anul 2011, taiwanezii și-au îmbunătățit constant designul folosit la ultrabook-uri, cel mai nou Asus Zenbook fiind rezultatul a patru ani de perfecționare la acest capitol. Păstrând carcasa din aluminiu caracteristică seriei Zenbook până la acest moment, producătorii au reușit să reducă grosimea la doar 12,3 milimetri.
Preț: Asus Zenbook UX305 costă aproximativ 3.000 de lei și este disponibil în oferta eMAG.
Introducere – Asus Zenbook UX305
Asus Zenbook este probabil ultrabook-ul cu cel mai bun raport calitate – preț de pe piața din România. Nu este cel mai bun ultrabook, însă niciun dispozitiv nu vă va oferi aceeași experiență pentru suma de 700 de dolari. Dacă până acum, ultrabook-urile păreau dispozitive extrem de scumpe, accesibile unui număr limitat de persoane de la noi, Asus Zenbook ar putea fi primul semn că lucrurile încep să se schimbe în bine.
Da, probabil mulți vor fi tentați să afirme la prima vedere că acesta seamănă cu un dispozitiv Apple sau că Apple a făcut aceste lucruri înainte. Dar poate fi considerat acesta un dezavantaj? Compania din Cupertino face unele dintre cele mai frumoase laptopuri, iar dacă Asus Zenbook se aseamănă în vreun fel cu acestea, atunci asta nu poate fi decât un avantaj.
După cum am menționat mai devreme, unele elemente din construcția celorlalte modele au fost păstrate. Ne referim aici la designul metalic, aluminiul fiind preferat și de această dată, și la cercurile concentrice care se găsesc în jurul logo-ului Asus de pe spatele ecranului. Dar din punct de vedere al grosimii și al greutății, diferențele dintre Asus Zenbook UX305 și predecesorii săi sunt ca de la cer la pământ. La doar 12,3 milimetri grosime și cu o greutate de 1,2 kilograme, Asus Zenbook este cât se poate de portabil.
Pachetul în care acesta este livrat vine și cu o husă specială, așa că veți avea imediat un accesoriu în care poate fi transportat, cel puțin până când vă achiziționați o husă corespunzătoare pentru un astfel de ultrabook.
Ecranul se ridică relativ ușor. Este făcut special pentru a fi ridicat cu un singur deget, însă greutatea mică a dispozitivul înseamnă că nu veți reuși întotdeauna să faceți acest lucru din prima. Balamalele nu sunt prinse de marginea de jos a ecranului, ci de partea frontală a acestuia, un pic mai jos de monitor. Ce înseamnă acest lucru?
Înseamnă că odată ridicat, ecranul va ridica dispozitivul Asus Zenbook din spate, fapt ce nu ar putea fi pe placul tuturor utilizatorilor. Ultrabook-ul este dotat cu 4 picioare din cauciuc suficient de aderente, dar din cauza acestei ridicături, cele două din spate nu mai au aproape niciun sens. Într-adevăr, taiwanezii ar putea afirma că au recurs la această soluție pentru o răcire corespunzătoare, dar o variantă la fel de bună ar fi fost picioarele din cauciuc mai groase.
Ecranul are o rezoluție excepțională de 3.200 x 1.800 de pixeli. Calitatea imaginii este una de invidiat, cu care puține dispozitive la acest preț se pot lăuda. Culorile sunt saturate potrivit, dar și mai interesant este faptul că ecranul nu este tactil. Nu a fost absolut niciun moment în care am zis ”Ce bun ar fi un ecran tactil acum”.Asus Zenbook Xu305 este un ultrabook simplu și eficient, un laptop în adevăratul sens al cuvântului.
Pe lângă ecranul acesta, mai avem și un procesor Intel Core M cu o frecvență de bază de 0,8 GHz, capabil să ajungă la 2 GHz cu boost. Am spus în titlu că acest Asus Zenbook este la un procesor distanță de perfecțiune tocmai din cauza performanțelor de multe ori slabe ale modelului Intel Core M.
Principalul beneficiu al procesorului Intel Core M este autonomia foarte bună pe care i-o conferă ultrabook-ului Asus. Acesta nu va atinge cele 10 ore cu care se laudă producătorii, însă cu luminozitate medie, am reușit să obțin 8 ore de cele mai multe ori.
Intel Core M le-a permis celor de la Asus să creeze un sistem fără ventilatoare, un mare plus din orice punct de vedere. Mai mult decât atât, nu a existat nicio problemă legată de supraîncălzire nici în zona tastelor, nici în zona trackpad-ului. De asemenea, trebuie menționată tastatura de excepție care îți permite să scrii foarte repede și trackpad-ul de dimensiuni mari.
Lista de specificații mai include o placă grafică integrată Intel HD 5300, 8GB RAM și o capacitate de stocare a datelor de 256GB SSD. Nici din punct de vedere al conectivității, Zenbook-ul nu vă va dezamăgi. Aveți acces la nu mai puțin de 3 porturi USB 3.0, alături de un cititor de carduri SD, un jack pentru cășt, un port microHDMI și portul de încărcare.
Puncte pro – Asus Zenbook UX305
Display-ul este unul excelent, cu o rezoluție de 3.200 x 1.800 de pixeli, capabil să reproducă fidel imaginile. Saturația culorilor este foarte bună, iar unghiul de vizualizare este de 180 de grade. De asemenea, ecranul mat al acestuia nu este foarte des întâlnit pe laptopurile din ziua de azi.
Portabilitatea este elementul cheie al ultrabook-ului produs de Asus. Taiwanezii au inclus toate componentele, alături de numeroase porturi într-un dispozitiv cu o grosime de doar 12,3 milimetri. Astfel, Asus Zenbook UX305 este mai subțire decât noul MacBook cu aproximativ 0,6 milimatri și are o greutate de de doar 1,2 kilograme (1,17, mai exact).
Pentru a se atinge aceste dimensiuni, Asus a trebuit să renunțe doar la portul LAN, însă cutia în care vine Zenbook-ul conține și un adaptor care rezolvă această problemă. De cealaltă parte, Apple a renunțat la absolut toate porturile cu excepția celui USB de tip C și jack-ului pentru căști.
Tastatura și trackpad-ul sunt de o calitate care amintește, încă o dată, de dispozitivele celor de la Apple. Modul în care acestea sunt aranjate și rigiditatea evidentă vă asigură o viteză de tastare excelentă și o productivitate sporită. Un punct în minus al acesteia ar putea fi absența butoanelor iluminate. De cealaltă parte, trackpad-ul este de mari dimensiuni și puteți folosi un număr mare de gesturi.
Puncte contra – Asus Zenbook UX305
Procesorul Intel Core M este marele dezavantaj al ultrabook-ului Asus. La început, performanțele procesorului au fost alarmante, părând incapabil de a se descurca cu mai mult de opt tab-uri deschise în Chrome. Filmele au rulat bine de fiecare dată și putem ține deschise în jur de șase tab-uri în Chrome simultan. Este cunoscută capacitatea Google Chrome a seca resursele unui dispozitiv, așa că am încercat și Mozilla, obținând performanțe relativ superioare.
După cum probabil știți, noile procesoare de tip Intel Core M nu beneficiază de cooler, ceea ce a ajutat la creare unui ultrabook atât de subțire. Avem de-a face cu un sacrificiu al puterii de procesare în favoare portabilității. Rămâne la latitudine utilizatorilor să decidă dacă Asus a făcut alegerea corectă, sau nu.
Concluzie – Asus Zenbook UX305
Asus Zenbook excelează la două dintre cele trei capitole importante pentru un ultrabook și se descurcă bine la cel de-al treilea. Din punct de vedere al portabilității. Asus Zenbook UX305, la cei 12,3 milimetri grosime și la cele 1,2 kilograme ale sale, este laptopul pe care îl doriți. Autonomia nu este de 10 ore, însă 8 ore de utilizare continuă se vor dovedi mai mult decât suficiente pentru majoritatea utilizatorilor.
Puterea de procesare este decentă, însă nu vă așteptați la minuni din partea modelului Intel Core M. La doar 700 de dolari, Asus Zenbook UX305 nu are foarte mulți competitori când vine vorba de raportul calitate – preț. Nu are cele mai bune performanțe de pe piață, dar prețul este suficient de bune pentru a trece cu vederea acest lucru.