11 iun. 2015 | 12:10

Alcoolismul, o boală preluată de la maimuțe [VIDEO]

ACTUALITATE
Alcoolismul, o boală preluată de la maimuțe [VIDEO]

Oamenii dau vina pe orice atunci când vine vorba de dragostea pentru alcool: jobul prea solicitant, soția/soțul prea recalcitrant, probleme emoționale, iar lista poate continua la infinit.

Cum ar fi dacă am putea da vina și pe maimuțe? Cercetătorii au observat un cimpanzeu în Guineea care și-a confecționat un instrument de băut cu ajutorul unei frunze. Așadar, oamenii nu sunt singurii care au nevoie de un pahar sau mai multe, la finalul unei zile dificile, scriu cei de la Yahoo! Tech.

Oameni de știință de la mai multe universități celebre, printre care se numără cea din Kyoto, Oxford Brookes și George Washington, au publicat rezultatele unui studiu care explică faptul că nu este rar întâlnit ca cimpanzeii să se îmbete. Din fericire, aceștia nu se urcă la volan și, în linii mari, nu prea au ce dezastre să provoace.

Cimpanzeii au fost studiați timp de 17 ani în junglele din vestul Africii, unde locuitorii folosesc sevă de palmier pentru a obține alcool prin fermentație. Oamenii de știință au observat că atunci când sătenii nu sunt prin preajmă, cimpanzeii beau seva lăsată la fermentat cu ajutorul frunzelor. „Aceștia folosesc mereu un instrument improvizat, de obicei dintr-o frunză, pentru a bea. De asemenea, am observat că indivizii ori beau împreună, plimbând paharul improvizat de la unul la altul, ori beau pe rând”, se menționează în studiu.

Acest tip de comportament dă greutate ipotezei Maimuței Bete, una dintre cele mai hilare din istoria științei. A fost propusă de Robert Dudley, profesor de biologie integrativă la UC Berkeley și pretinde că dependența de alcool provine de la strămoșii Homo sapiens, care se pare că se bucurau de efectele fructelor fermentate. Cercetătorul a scris o carte pe tema asta, numită sugestiv The Drunken Monkey: Why we drink and abuse alcohol. Ideea în jurul căreia se învârte subiectul este că avem mai multe în comun cu maimuțele decât am putea crede, iar noul studiu nu face decât să confirme teoria.